Home Nieuws S-Arabië boycot Nederland om Wilders, schade 3 miljard Euro

S-Arabië boycot Nederland om Wilders, schade 3 miljard Euro

De Saudische regering heeft besloten om Nederlandse bedrijven buiten te sluiten bij huidige en toekomstige aanbestedingsprojecten in het land, na de herhaaldelijke beledigende opmerkingen tegenover de Islam door de extreem-rechtse Nederlandse politicus Geert Wilders. Dat bericht Al-Eqtisadiah, de grootste krant in Saudi Arabië, naar aanleiding van bronnen binnen de Raad van Saudische Kamers van Koophandel.
Het aantal visa dat afgegeven wordt aan mensen met de Nederlandse nationaliteit worden ook drastisch verminderd. Ook stopt het koninkrijk met de zakelijke uitwisselingsbijeenkomsten tussen zakenmensen uit beide landen.

Advertentie

Meerdere beledigingen Wilders aanleiding voor boycot
Het bevel werd uitgevaardigd nadat de Saudische ambassadeur in Nederland, Abdullah Abdulaziz Al-Shagrood, een rapport opstelde en deze naar de Minister van Buitenlandse zaken van Saudi-Arabië, Prins Saud al-Faisal, verzond. In het rapport werden de meerdere beledigingen van Geert Wilders, leider van de Extreem-rechtse PVV, aan het land en de Islam opgesomd.

Timmermans wil plooien gladstrijken en reist af naar Saudi-Arabië
De richtlijnen zullen worden toegezonden aan alle relevante autoriteiten. Deze op handen zijnde boycot kan Nederland een slordige 3 miljard Euro kosten. Volgens verschillende bronnen is de Nederlandse regering in allerijl een diplomatiek charmeoffensief begonnen om de boycot tegen te houden. Volgende week reist er een topambtenaar naar Riyad en verwacht wordt dat minister van Buitenlandse Zaken hem kort daarop zal volgen.

Nederland importeert jaarlijks 5 miljard uit Saudi-Arabië, voornamelijk olie 
Nu de oliekraan door Rusland dichtgedraaid lijkt te worden en ook Saudi-Arabië deze boycot instelt, blijft het de vraag hoe Nederland in de (nabije) toekomst in zijn energiebehoefte kan blijven voorzien. Nederland importeert jaarlijks voor ongeveer 5 miljard Euro aan, voornamelijk olie, uit Saudi-Arabië

Extreemrechtse populist Wilders reageert
De populistische PVV-leider Geert Wilders is niet onder de indruk van de dreiging van Saudi-Arabië om handelsmaatregelen te nemen tegen Nederland. Volgens hem is Saudi-Arabië “een verschrikkelijk land dat Nederland zelf allang had moeten boycotten”.

Vorig artikelBBC zet actrices in en manipuleert nieuwsgeving Turkije
Volgend artikelEuropese landen brengen alleen hulp aan Servië zeggen Bosniërs