Home Nieuws Premier Rutte weigert Turkse campagne in Nederland, noemt het ongewenst

Premier Rutte weigert Turkse campagne in Nederland, noemt het ongewenst

De Nederlandse regering blokkeert een campagnemanifestatie van de Turkse autoriteiten in Nederland. Dat laat minister president Mark Rutte vrijdag weten in een verklaring.

Eerder werd aangekondigd dat op 11 maart de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar Rotterdam zou komen om campagne te voeren voor een ja-stem voor het referendum in Turkije. Over de locatie van de bijeenkomst was nog niets duidelijk.

Advertentie

Premier Rutte reageert dat de Nederlandse regering niet zal meewerken en noemt het “ongewenst”: “De Nederlandse regering heeft vandaag bevestiging gekregen van Turkse autoriteiten dat een campagnemanifestatie in Nederland in de planning staat. Daaraan zullen we niet meewerken. We vinden dit ongewenst. We zijn van mening dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen. – MinPres,” aldus Rutte via Facebook.

Eerder al zijn er drie bijeenkomsten met Turkse bewindslieden geweigerd in Duitsland, dat bekend staat als een broeinest van de terreurbeweging PKK. In 2016 werd een videoconferentie met de Turkse president Erdogan geweigerd in Keulen, terwijl in dezelfde stad enkele jaren daarvoor PKK terreurleider Murat Karayilan via een videoverbinding een toespraak hield tijdens een festival.

Ook in Nederlandse steden zijn diverse manifestaties van de terreurorganisatie PKK, geheel in strijd met internationale wetgeving en het actieprogramma van Opstelten en Asscher uit 2014, oogluikend toegestaan.