Home Nieuws Rutte richt zich tot Erdogan na aangifte tegen Wilders

Rutte richt zich tot Erdogan na aangifte tegen Wilders

Premier Mark Rutte neemt het op voor de racistische protofascist Geert Wilders.

Premier Mark Rutte heeft zich vandaag in een videoboodschap direct gericht tot de Turkse president Erdogan. President Erdogan deed via zijn advocaat aangifte tegen de radicaalrechtse politicus Geert Wilders, nadat hij werd uitgemaakt voor terrorist. Video onderaan.

Rutte noemt de aangifte onacceptabel en zegt dat Nederland dit via alle mogelijke kanalen kenbaar zal maken aan Turkije. De rechtsradicale protofascist Geert Wilders deelde deze week afbeeldingen waarop de Turkse president Erdogan een terrorist wordt genoemd en een bom boven zijn hoofd draagt. Deze en andere karikaturen, ook over de profeet Mohammed, die door Wilders en Franse media veelvuldig worden gedeeld, tonen veel gelijkenissen met nazi cartoons over joden en de propagandaposters van de nazifilm ‘Der ewige Jude’ uit 1940.

Advertentie

De verontwaardiging is opmerkelijk. Wilders eiste in 2011 dat een cartoon van hem als nazi-kampbewaker van de VARA website werd gehaald. Het kwam de medewerkers van de website uiteindelijk op bedreigingen te staan voordat ze inbonden en de cartoon verwijderden.

Erdogan’s advocaat Huseyin Aydin heeft de aangifte namens zijn cliënt ingediend bij de Hoofdofficier van Justitie in Ankara. Hij wijst erop dat de uitlatingen van Wilders gericht zijn op de president van de Turkse Republiek die de eenheid van de Turkse bevolking vertegenwoordigt. Aydin wijst op het feit dat de vrijheid van meningsuiting zoals neergelegd in Artikel 10-2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (PDF) niet ongelimiteerd is en beperkt wordt voor de bescherming van de goede naam en rechten van de ander. Om die reden vraagt hij de Hoofdofficier van Justitie in Ankara om een openbare zaak aan te spannen tegen Wilders.

Door beperkingen die Google oplegt, onder het voorwendsel “schokkende content” in twee artikelen [LINK] [LINK], zijn we niet voldoende in staat om advertentie-inkomsten te genereren. Waardeer je het platform DutchTurks en zou je ons daarom willen ondersteunen? Dan kun je via > BETAALVERZOEK < een "kopje koffie" doneren, zodat we minder afhankelijk zijn van bedrijven zoals Google om onze kosten te dekken.