Home Nieuws Rutte over aanhangers terreurbeweging PKK

Rutte over aanhangers terreurbeweging PKK

Wat zijn PKK-aanhangers? Die vraag stelde D-66 partijleider Alexander Pechtold vandaag tijdens het Turkije-debat. Rutte beantwoordde in de tweede termijn van het debat vragen over de politie-database waarin ook PKK-sympathisanten worden geregistreerd.

Advertentie

Pechtold stelde zijn vraag naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf. De Telegraaf meldde dinsdag dat de politie sympathisanten van de terreurorganisatie PKK gaat registreren in een eigen opsporingssysteem. De politie had voorlichtingsbijeenkomsten gehouden over de PKK die op de terreurlijst staat van de EU, de VS, Canada, Australië en Turkije, en verantwoordelijk is voor de dood van 40.000 mensen.

Vorige week maakte de Landelijke Eenheid een ronde langs de politieregio’s met presentaties over de terreurbewegingen PKK en DHKP-C. Die groepen zouden worden onderbelicht ten aanzien van IS.

Rutte zegt in zijn reactie dat de politie regelmatig thema-bijeenkomsten organiseert. Deze overeenkomsten gingen volgens de minister president “specifiek over spanningen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap, maar niet specifiek over de PKK-registratie”.

Rutte vervolgt: “Maar er was ook de noodzaak om de database te optimaliseren. In die database wordt niet geregistreerd op etniciteit, maar op waarom iemand is geregistreerd, dit alles met het oog op de veiligheid van de samenleving. Voor toegang tot die database is autorisatie vereist. Dat betekent dat een beperkt aantal mensen toegang zullen hebben tot die database”.

Rutte reageert met die laatste opmerking op vragen die tijdens bijeenkomsten naar voren kwamen over “Of agenten met een Turkse achtergrond geen informatie zouden doorspelen naar Ankara”.

Vorig artikelKopstuk extreemrechtse PVV: Jammer dat coup in Turkije is mislukt
Volgend artikelAmsterdam krijgt Turks ziekenhuis