Home Nieuws Russen tonen interesse in hypermodern Turks gevechtsvliegtuig TF-X

Russen tonen interesse in hypermodern Turks gevechtsvliegtuig TF-X

Een Russisch defensiebedrijf dat zich bezig houdt met luchtvaarttechniek heeft interesse getoond in het Turkse gevechtsvliegtuigprogramma TF-X, meldt Defensenews woensdag.

Het bedrijf heeft interesse in het (mede)ontwikkelen van een motor om het Turkse gevechtsvliegtuig TF-X aan te drijven.

Twee Turkse bedrijven, de militaire elektronicaproducent ASELSAN en Turkish Aerospace Industries (TAI), tekenden op 26 april al een memorandum van overeenstemming om de werkzaamheden aan het geplande vliegtuig te delen en een productieschema voor belangrijke onderdelen uit te zetten.

ASELSAN en TAI, die beiden onder de verantwoordelijkheid van de Turkse staat vallen, zullen gezamenlijk belangrijke onderdelen produceren zoals een nationale radar, een elektro-optisch systeem, missie-controle systemen en de integratie van deze systemen in het Turkse gevechtsvliegtuig.

Eerder dit jaar maakte de Turkse regering $1.178 miljard vrij voor de eerste ontwerpfase van het gevechtsvliegtuig.

Turkse verantwoordelijken voor het project bevestigen dat de Russen interesse hebben voor het (mede)ontwikkelen van de motor voor het Turkse gevechtsvliegtuig, maar zeggen dat het nog te vroeg is om daarover verdere details te geven. Turkije heeft goede banden met Rusland die volgens de officials kunnen uitmonden in verdere militaire samenwerking.

Turkije kondigde in december aan dat het contract voor het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem is afgerond en dat de productie van het systeem is begonnen. Het S-400 contract is $2.5 miljard waard en zou kunnen worden uitgebreid met een vervolgaankoop van S-400 systemen of zelfs de aankoop van het geavanceerdere S-500 systeem.

Het TF-X programma wacht op kritieke presidentiële goedkeuring om het volgende stadium in te gaan. Na de formele goedkeuring door president Erdogan zou het project op hoge snelheid vervolgd kunnen worden.

Turkije sloot eerder een overeenkomst met het Britse defensiebedrijf BAE Systems, die een adviserende rol zal vervullen. TF-X krijgt twee straalmotoren en wordt onzichtbaar voor de radar. Ook zullen TF-X gevechtstoestellen dienen als ‘Herders‘ voor Turkse drone zwermen. Het project creëert 20.000 nieuwe banen en zal naar verwachting in 2023 worden bekroond met de eerste vlucht van het Turkse gevechtsvliegtuig, in het honderjarige bestaan van de Turkse republiek.

Turkije wil in eerste instantie 250 TAI TF-X aan haar vloot toevoegen, die zal bestaan uit een mix van TAI TF-X’s, Lockheed Martin F-35 Lightning II’s (die ook bekendstaan als de Joint Strike Fighter), F-16 Block 50+’s, onbemande gevechtsvliegtuigen, drones, ASELSAN Stand-Off Jammers voor elektronische oorlogvoering en de Boeing 737 AEW&C Peace Eagle vroegtijdig waarschuwingssysteem.

Een promotievideo van de TAI TF-X: