Home Nieuws Russen provoceren Amerikaanse Destroyer Zwarte Zee

Russen provoceren Amerikaanse Destroyer Zwarte Zee

Foto AA-haber
Gevechtsvliegtuig vliegt op 150 meter hoogte

Een Russisch gevechtsvliegtuig, scheerde meerdere malen langs een Amerikaanse gevechtsboot in de Zwarte Zee gedurende 90 minuten. Dit gebeurde temidden van de verhoogde spanningen in de regio, volgens een verklaring van de Amerikaanse militaire official op 14 april.
De official verklaarde dat het Russische vliegtuig binnen een straal van 900 meter en op 150 meter hoogte, meerdere malen langs de Amerikaanse destroyer  ‘USS Donald Cook’ vloog. De gezagvoerders van het schip vonden de acties provocerend en inconsistent met internationale verdragen en hebben via de radio verschillende waarschuwingen geuit aan de piloot.

Advertentie

Russisch Fregat schaduwt Amerikanen
Het gevechtsvliegtuig, de Sukhoi-Su 24, was niet bewapend en er was geen aannemelijk gevaar dat het vliegtuig in contact zou kunnen komen met het schip, volgens de official, die geen verklaringen mocht geven, maar dit anoniem besloot te doen. Het gebeuren vond plaats vroeg in de avond en eindigde zonder verdere incidenten. De official verklaarde daarnaast dat een Russisch Fregat, de Amerikaanse Destroyer al enige tijd aan het schaduwen is. Het Russisch schip zou binnen het zicht blijven, maar niet dichtbij genoeg om een direct gevaar te vormen. De USS Donald Cook, zou routine operaties uitvoeren op internationale wateren ten Oosten van Roemenië.

NAVO moet in actie komen
Het schip dat Helikopters herbergt, is sinds 10 april aanwezig in de Zwarte Zee, sinds de spanningen in Oekraïne zijn opgelopen, na de annexatie van de Krim en de recente tumult in het Oosten van Oekraïne. De interim President van Oekraine Oleksandr Turchynov riep de NAVO eerder al op tot het inzetten van een vredesmacht in het Oosten van het land, waar pro-Russische rebellen overheidsgebouwen bezet houden in bijna 10 steden. De gewapende rebellen willen meer autonomie voor de regio en warmere banden met Rusland. Het westen heeft Moskou beschuldigd van het inzetten van Russische provocateurs.