Home Nieuws Rusland: schending luchtruim Turkije was ‘navigatiefout’

Rusland: schending luchtruim Turkije was ‘navigatiefout’

Rusland heeft Turkije op de hoogte gesteld dat de schending van het Turkse luchtruim in de buurt van de Syrische grens op 3 oktober te wijten was aan een navigatiefout.

Advertentie

Turkse militaire bronnen zeiden dat een Russische SU-30 het Turkse luchtruim enkele honderden meters binnendrong in de zuidelijke district van Hatay, Yayladağı. De schending van het luchtruim zou plaats hebben gevonden rond 12:10 en heeft twee minuten geduurd. Na een afgegeven waarschuwing zou het toestel teruggevlogen zijn naar Syrië.

De Russische autoriteiten informeerden de Turkse krijgsmacht attaché in Moskou over de navigatiefout, meldt Hürriyet Daily News.

“De Russische vliegtuigen verlieten het Turkse luchtruim naar Syrië nadat het werd onderschept door twee F-16’s van de Turkse luchtmacht, die patrouilles aan het uitvoeren waren in de regio”, volgens een schriftelijke verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie ontbood de Russische ambassadeur in Turkije Andrey Karlov en maakte bezwaar tegen de schending van het luchtruim, volgens de verklaring.

De Turkse minister president Ahmet Davutoğlu waarschuwde dat Ankara de militaire rules of engagement zal toepassen, ongeacht wie het luchtruim schendt.

“Onze rules of engagement zijn duidelijk: De Turkse strijdkrachten hebben duidelijke instructies. Zelfs al is het een vogel, het zal onderschept worden”.