Home Nieuws Rusland kondigt economische vergeldingsmaatregelen tegen Turkije aan

Rusland kondigt economische vergeldingsmaatregelen tegen Turkije aan

De Russische president Vladimir Putin heeft een decreet ondertekend voor een reeks economische vergeldingsmaatregelen tegen Turkije na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig boven Turkije.

  • Russische vergeldingsmaatregelen:
    Geen chartervluchten tussen beide landen.
    Geen vakanties naar Turkije aangeboden door Russische touroperators.
    Striktere controle op Turkish Airlines.
    Geen transfers Turkse voetbalspelers.

De sancties zijn “Gericht op het waarborgen van de nationale veiligheid en die van de Russische burgers” en omvat een verbod op chartervluchten tussen de twee landen en een verbod voor Russische bedrijven voor het inhuren van Turkse werknemers, alsmede beperkingen op het importeren van bepaalde Turkse goederen. De lijst van goederen is nog niet openbaar gemaakt.

Advertentie

Het Kremlin zal ook een lijst opstellen van goederen en diensten waar geen beperkingen op zullen zijn. Ook heeft Rusland er bij touroperators op aangedrongen om geen producten meer aan Russische staatsburgers verkopen die reizen naar Turks territorium aanbieden.

Aanvullend zal Turkish Airlines toenemende controles moeten ondergaan in Rusland voor “Veiligheidsredenen” en zullen Turkse staatsburgers voortaan een visum moeten aanvragen om Rusland te bezoeken, zo meldde de Russische minister van buitenlandse zaken vrijdag.

Russische sportclubs mogen voortaan geen Turkse spelers meer contracteren tijdens de aankomende transfer window, volgens de Russische minister van Spor Vitaly Mutko: “Als iemand een Turkse speler wil contracteren tijdens de aankomende transfer window in de winterstop, zal er niet een dergelijke mogelijkheid zijn”.

“We willen er niet te ver op vooruit lopen, maar de clubs hebben de boodschap begrepen”. Op vragen of de minister clubs hiermee vertelde dat ze geen Turkse spelers moeten aankopen, reageerde hij bevestigend: “Natuurlijk, absoluut”.

Turkse spelers die reeds in Rusland spelen, zoals Rubin Kazan’s middenvelder Gokdeniz Karadeniz, zullen niet worden geraakt door de maatregel: “Iedereen die een bestaande contract heeft, zal gewoon kunnen blijven werken,” zei Mutko.

Turkse bedrijven die stadia aan het bouwen zijn voor de 2018 Wereldbeker in Rusland, zullen hun werk gewoon kunnen blijven afmaken: “Ze zullen hier in de toekomst niet zijn, maar op dit moment hebben ze contracten waar we niet nader naar zullen kijken,” zegt de minister.

Verwacht wordt dat de economische sancties Rusland meer zullen schaden dan Turkije. Turkije exporteert voor 2.8 miljard dollar aan goederen naar Rusland, terwijl het voor 15.8 miljard dollar aan goederen, voornamelijk gas, importeert. Turkije importeert 54.7% van haar gas uit Rusland, 18.1% uit Iran, 12.4% uit Azerbeidzjan, 8.5% uit Algerije en 2.5% uit Nigeria.