Home Nieuws Rusland gaat sociale media en mediabedrijven monitoren om manipulatie Russische verkiezingen te...

Rusland gaat sociale media en mediabedrijven monitoren om manipulatie Russische verkiezingen te voorkomen

De Russische president Vladimir Putin zei maandag dat de Russische autoriteiten de activiteiten van sommige bedrijven op sociale media zouden moeten monitoren in aanloop naar de presidentiële verkiezingen in Rusland en beoordelen of ze de verkiezingen in Rusland proberen te manipuleren.

Advertentie

Putin noemde niet welke bedrijven er in de gaten gehouden zouden moeten worden en of het ging om lokale of buitenlandse firma’s. Rusland wordt er zelf van beschuldigd verkiezingen in de Verenigde Staten en andere westerse landen te hebben gemanipuleerd.

Putin tekende vorige maand een wet waarmee de autoriteiten buitenlandse mediabedrijven kunnen bestempelen als “Foreign agent’ als antwoord op wat Rusland beschouwd als onacceptabele Amerikaanse druk op Russische media. Eenmaal aangemerkt als “Foreign Agent” moeten bedrijven hun financieringsbronnen aan de Russische autoriteiten opgeven.

Het zal nauwgezet geanalyseerd worden hoe ze opereren en hoe ze zullen opereren tijdens de presidentiële verkiezingen,” zei Putin, maar, benadrukte hij, dit moet geen excuus zijn om de vrijheid op het internet in te perken.

Rusland heeft Radio Free Europe/Radio Liberty en Voice of America, beiden door Amerika gefinancierde organisaties, aangemerkt als “Foreign Agents”. Radio Free Europe, opgericht in 1949, was in de begindagen een anti-communistische frontorganisatie dat werd opgericht en opgetuigd door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Het ziet er volgens peilingen naar uit dat de 65-jarige Putin een makkelijke verkiezingswinst tegemoet gaat in maart 2018, waardoor hij tot aan 2024 kan aanblijven als president.

De Russische oppositieleider Alexei Navalny werd maandag uitgesloten van deelname aan de verkiezingen vanwege een voorwaardelijke gevangenisstraf die hem eerder was opgelegd.

Daily Sabah / DutchTurks