Home Nieuws Rusland en Turkije komen staakt-het-vuren in Idlib overeen

Rusland en Turkije komen staakt-het-vuren in Idlib overeen

Rusland en Turkije zijn donderdag een nieuwe staakt-het-vuren overeengekomen voor Idlib in Syrië. In 2017 kondigden Rusland, Iran en Turkije de-escalatiezones in Syrië af, waaronder Idlib, waar Turkse soldaten sindsdien observatieposten bemannen om toe te zien op een staakt-het-vuren. Dat faalde door aanhoudende schendingen door het Assad-regime, waarbij op 27 februari 34 Turkse militairen om het leven kwamen. Turkije haalde hard uit en schakelde meer dan 3.000 militieleden loyaal aan Assad uit.

Advertentie

Voor het regime van massamoordenaar Assad was de overeenkomst geen reden om te stoppen met het opjagen van nog meer vluchtelingen naar de grens met Turkije en Europa. Eind 2019 begon het regime aan een grootschalig offensief in Idlib en omsingelde een aantal Turkse observatieposten. Inmiddels bevinden zich een miljoen vluchtelingen in tentenkampen aan de grens tussen Syrië en Turkije.

Het staakt-het-vuren dat vandaag in Moskou is ondertekend door Turkije en Rusland gaat in vanaf 6 maart 0:00 uur. Alle militaire activiteiten in Idlib zullen dan worden gestaakt. Ten noorden en zuiden van de M4 snelweg in Idlib zal er een 6 kilometer diepe veilige zone worden ingesteld tussen Trumba en Ain-Al-Havr, waar Turks-Russische patrouilles toezicht op zullen houden vanaf 15 maart aanstaande.

Turkije kondigde medio februari aan dat het Assad-regime zich terug moest trekken achter de demarcatielijnen van het eerder overeengekomen staakt-het-vuren en zei deze indien nodig na de deadline op 1 maart met militair ingrijpen af te dwingen. De aanval op Turkse militairen door het Assad-regime, met of zonder medeweten van de Russen, op 27 februari was uiteindelijk de druppel voor Turkije, dat voordat de deadline inging hard terugsloeg. Sinds 27 februari zijn door middel van gewapende dronestrikes, luchtaanvallen en artilleriebeschietingen meer dan 3.000 militieleden loyaal aan het Assad-regime gedood; zo’n 150 tanks, 24 pantservoertuigen, 45 houwitsers, 73 militaire voertuigen, 29 pick-up trucks met luchtafweergeschut, 44 MLRS, 2 raketlanceerinstallaties, 4 mortieren en 5 luchtverdedigingsinstallaties vernietigd; 3 gevechtsvliegtuigen en 2 drones neergehaald; 9 munitiedepots en 2 militaire hoofdkwartieren opgeblazen en 12 anti-tankposities uitgeschakeld. Ook beelden van het uitschakelen van meerdere batterijen Russisch Pantsir luchtafweergeschut door de Turkse Strijdkrachten door middel van het elektronisch oorlogswapen KORAL en drones bewapend met MAM-L smart micromunitie van Turkse makelij gingen de wereld over.

Nederland en Duitsland kondigden deze week aan dat ze voorstander zijn van een no-fly-zone boven Idlib. Hoe die wens tot een no-fly-zone zich verhoudt tot dit nieuwe staakt-het-vuren, is nog onduidelijk. De ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen beleggen morgen een overleg waar het onderwerp aan bod komt.

De overeenkomst in Idlib zoals opgesteld in het Engels door Rusland en Turkije: