Home Nieuws Rusland en China gaan gezamenlijk buitenlandbeleid voeren in VN

Rusland en China gaan gezamenlijk buitenlandbeleid voeren in VN

Xi-Putin

Moskou en Peking hebben zich tegen het opleggen van sancties als een politieke tool gekeerd en hebben zich uitgesproken tegen de “bevordering en financiering” van regime-veranderingen in andere landen, volgens een gezamenlijke verklaring tijdens Poetin’s officiële bezoek aan China.

Volledige partnerschap
Na geconfronteerd te zijn met economische sancties, bedreigingen en nog meer sancties onderweg uit het Westen, heeft Rusland zich op het oosten gericht, op zoek naar zakelijke banden in een voor hen vriendelijkere omgeving. Een indrukwekkend pakket aan energie-uitwisseling, nauwere samenwerking van het bedrijfsleven en de infrastructuur is al in Shanghai ondertekend. Er komt nog meer aan, valt er af te lezen aan de titel van de gezamenlijke verklaring van Peking en Moskou, waarin men belooft “Een nieuw stadium in partnerschap en strategische relaties op volledige schaal”
De versterking van de relaties tussen de landen eindigt daar niet. Na de ontmoeting van Poetin met President Xi, uitte de Russische President de gedeelde verwachtingen van nauwere samenwerking tussen beide landen op het Internationale toneel.

Gezamenlijk buitenlandbeleid VN, BRICS en APEC
“We hebben gezamenlijke prioriteiten en belangen op zowel globale, evenals een regionale schaal”, zei Poetin. “We hebben afgesproken dat we onze stappen in de VN, de BRICS en de APEC met betrekking tot het buitenlandbeleid meer zullen coördineren”, voegde hij daaraan toe.
Eén van de gezamenlijke drijfveren voor deze nauwere samenwerking is de verachting van beide landen voor het inzetten van economische maatregelen om politieke redenen.

“Beide partijen wijzen op de noodzaak om de ‘unilaterale-sanctie-retoriek’ te veroordelen”, volgens de gezamenlijke verklaring.

Economische sancties gelijk aan staatsgreep bijstaan
Economische sancties toegepast als een straf zijn niet veel beter dan het financieel bijstaan van krachten die “een verandering in het constitutionele systeem van een ander land willen bewerkstelligen”, aldus de Russisch-Chinese verklaring.
Moskou is nog steeds verbitterd over de rol die de VS zou hebben gespeeld in de Oekraïense staatsgreep. Rusland heeft Amerika ervan beschuldigd $5 Miljard dollar te hebben geïnvesteerd in een regimeverandering in het land.

Dialoog ipv Confrontatie kan Oekraïne redden
De voortdurende politieke crisis in Oekraïne kan alleen vredig worden opgelost. Dat geloven Poetin en Xi Jinping, terwijl men een oproep doet aan alle politieke opponenten in Oekraïne om te switchen van confrontatie naar dialoog.
“Beide kampen hebben alle Oekraïense regio’s, publieke- en politieke groepen opgeroepen om brede nationale gesprekken te voeren, om samen op te trekken bij het bereiken van overeenstemming m.b.t. een nieuwe grondwet, het erkennen en respecteren van de universele rechten van de mens en de burgerrechten van de mensen”, aldus de verklaring.

Nieuwe regels voor cyberspace
Rusland en China hebben opgeroepen om nieuwe universele afspraken te maken over het gebruik van cyberspace. Daarbij drukken beide landen hun zorgen uit over sommige communicatietechnologieën, die in schril contrast staan met Internationale stabiliteit en veiligheid en daarbij de soevereiniteit van landen en de privacy van mensen met de voeten treed.