Home Nieuws Rusland bombardeert ‘per ongeluk’ Turkse militairen in El Bab

Rusland bombardeert ‘per ongeluk’ Turkse militairen in El Bab

Rusland heeft naar eigen zeggen ‘per ongeluk’ Turkse militairen in de Syrische stad El Bab gebombardeerd. Daarbij kwamen meerdere Turkse soldaten om het leven. De Russische president Putin heef donderdagmiddag gebeld met de Turkse president Erdogan om zijn medeleven te betuigen.

Advertentie

De Turkse Strijdkrachten zeggen in een verklaring dat tijdens een luchtaanval een gebouw is gebombardeerd waarin Turkse militairen aanwezig waren. Daarbij zijn 3 soldaten om het leven gekomen en 11 soldaten gewond geraakt. Het bombardement van de Russische luchtmacht vond plaats omstreeks 08.40 uur en zou eigenlijk gericht zijn geweest tegen DAESH doelwitten.

Hoe het kon dat een dergelijk “vergissingsbombardement” kon plaatsvinden, is onduidelijk. Rusland en Turkije sloten op 13 januari nog een samenwerkingsovereenkomst waarbij luchtaanvallen voortaan gecoördineerd zouden worden. Rusland zegt dat het gaat om een vergissing en heeft een onderzoek ingesteld naar de luchtaanval. Ook Turkije doet onderzoek naar het bombardement. Putin belde donderdagmiddag met de Turkse president Erdogan om zijn condoleances over te brengen.

Rondom de door DAESH bezette Syrische stad El Bab wordt hard gevochten door troepen van het Syrische regime vanaf het zuiden en door de Turkse Strijdkrachten en de FSA vanaf het noorden, oosten en westen. De gebieden die in handen zijn van de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, zijn door midden afgesneden door de Turkse Strijdkrachten en de FSA. In het zuiden van El Bab is het donderdag zelfs tot vuurgevechten gekomen tussen Syrische troepen en de FSA. Onderwijl rukken Turkse militairen en de FSA verder op in de door DAESH bezette stad El Bab.

Turkije begon in de ochtend van 24 augustus met Operatie Firat Kalkani/Euphrates Shield, om het noorden van Syrië schoon te vegen van verschillende terreurgroepen zoals ISIS en YPG/PKK. Daarbij zijn in de afgelopen 170 dagen 66 Turkse soldaten om het leven gekomen.