Home Economie Turkije | Route Kanal Istanbul bekend, ongewenste schepen door Istanbul zullen geweerd...

Turkije | Route Kanal Istanbul bekend, ongewenste schepen door Istanbul zullen geweerd worden uit Bosporus

De Turkse minister voor Transport, Maritieme Zaken en Communicatie Ahmet Arslan heeft maandag de finale route van Kanal Istanbul onthuld. Kanal Istanbul moet de Zwarte Zee verbinden met de Zee van Marmara en de drukke zeestraat tussen Europa en Azië, de Bosporus, ontlasten.

Advertentie

Tijdens een persconferentie in Ankara zei minister Arslan dat Kanal Istanbul de route Kucukcekmece-Sazlidere-Durusu zal volgen. De route begint bij het Kucukcekmece-meer en zal de Zwarte Zee bereiken langs de Sazlidere Dam ten oosten van het Terkos-meer aan de Europese zijde van Istanbul.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde het prestigeproject in 2011 aan, tijdens zijn premierschap. Kanal Istanbul wordt 45 kilometer lang en zal worden gebouwd langs verschillende financieringsconstructies zoals YID (Yap-Islet-Devret / Build-Operate-Transfer) en andere publiek-private samenwerkingsverbanden.

Het eerste doel van het project is volgens Arslan het aanleggen van een nieuwe waterweg die de Zwarte Zee met de Zee van Marmara moet verbinden aan de Europese zijde van de stad, om zodoende het scheepsverkeer langs de Bosporus te ontlasten. Een ander doel is het weren van transportschepen die gevaarlijke goederen vervoeren door de Bosporus en het moderniseren van het gebied rondom de Bosporus ten behoeve van de lokale bevolking en het toerisme.

Kanal Istanbul zal naar verwachting afgerond worden in 2023 en 160 transportschepen per dag kunnen verwerken.