Home Nieuws Rob Jetten boekte een vakantie naar Israël, een half jaar na de...

Rob Jetten boekte een vakantie naar Israël, een half jaar na de moord op 926 burgers

Door Martine van Bemmel - Democraten 66 (D66), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57781859

De nieuwe fractievoorzitter van D66, Rob Jetten, boekte in juni 2009 een vakantie naar Israël. Slechts enkele maanden na het bloedbad dat Israël aanrichtte in de Gazastrook. Later, in 2014, zegt Jetten dat het enige dat de toekomst van Israël kan waarborgen een fatsoenlijke Palestijnse toekomst is.

Jetten Tweette op 10 juni 2009 dat hij zijn vakantie naar Israël had geboekt. De timing is opmerkelijk. Uitgerekend in dat jaar, op 18 januari 2009 eindigt de Israëlische belegering van de smalle Gazastrook waar 1.6 miljoen mensen gevangen worden gehouden. Hoe de toen nog 22-jarige Jetten tegen het bloedige conflict aankeek is onduidelijk.

Israël vermoordde tussen 27 december 2008 en 18 januari 2009 zo’n 926 burgers, waaronder 313 kinderen, 116 vrouwen en 255 politieagenten. Meer dan 5.000 mensen, waaronder 1.606 en 828 vrouwen, raakten gewond bij de bloedige Israëlische belegering.

Fatsoenlijke Palestijnse toekomst

In 2014 lijkt het alsof Jetten draait. Hij noemt de beelden bij de hernieuwde bloedige belegering van Gaza door Israël “Schokkende beelden uit Gaza. Bevolking als ratten in ‘n val” en legt de verantwoordelijkheid daarvan bij Hamas en Israël. Ook zegt hij dat de beste bijdrage die Israël kan leveren aan haar eigen veiligheid de Palestijnen een toekomst te geven is, dat een fatsoenlijke Palestijnse toekomst de toekomst van Israël waarborgt.

D66 had in de laatste jaren een stabiele basis in de Turks-Nederlandse en islamitische gemeenschap met gewichtige namen op haar lijsten. De laatste jaren, en zeker na de couppoging in Turkije, is die stabiele basis langzaamaan gesmolten. De houding van D66 ten aanzien van de terreurbeweging PKK en haar Syrische tak YPG, tezamen met de opkomst van de politieke beweging DENK, heeft ook een aandeel gehad in de dalende populariteit onder Turkse Nederlanders.

Open brief aan Sjoerdsma over D66 en: PKK; afschaffing dubbele nationaliteit; referenda en democratisch recht

Open brief aan Sjoerdsma over D66 en: PKK; afschaffing dubbele nationaliteit; referenda en democratisch recht