Home Nieuws Resolutie EU-Parlement ondersteunt erkenning Palestina

Resolutie EU-Parlement ondersteunt erkenning Palestina

Het Europees Parlement heeft woensdag een resolutie aangenomen ter ondersteuning van de erkenning van een Palestijnse staat en de twee-staten-oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten. Dat meldt het Palestijnse Ma’an News Agency.

Advertentie

Het EU parlement steunt “in principe erkenning van een Palestijnse staat en de tweestatenoplossing, en gelooft dat dit hand in hand zou moeten gaan met de ontwikkelingen in de vredesbesprekingen,” luidt de resolutie.

Tevens werd er besloten om een “Parlementariërs voor Vrede-initiatief” op te starten om Europarlementariërs en Israëlische en Palestijnse Parlementsleden bij elkaar te brengen, aldus de verklaring van het EP.

De resolutie werd aangenomen met 498 stemmen voor, 88 tegen en 111 onthoudingen.

In de verklaring benadrukte het parlement “zijn krachtige steun voor de twee-staten-oplossing op basis van de grenzen van 1967, met Jeruzalem als hoofdstad van beide staten, met de veilige staat Israël en een onafhankelijke, democratische, aaneengesloten en levensvatbare Palestijnse staat naast elkaar, om te leven in vrede en veiligheid op basis van het recht op zelfbeschikking en de volledige eerbiediging van het internationaal recht. ”

De verklaring herhaalde ook dat de nederzettingen illegaal zijn volgens het internationaal recht en riep de EU op om een legitieme bemiddelaar in het vredesproces te worden.

Nigel Farrage van de Anti-Europese partij UKIP betoogde voor de stemming nog, dat de EU niet het recht heeft om Palestina te erkennen.