Home Nieuws Remkabels auto Palestijnse Nederlander die Israël aanklaagt doorgesneden

Remkabels auto Palestijnse Nederlander die Israël aanklaagt doorgesneden

In een verklaring vandaag tegenover de rechter in Den Haag verklaart de Palestijnse Nederlander Ismael Ziada dat de remkabels van zijn gezinsauto zijn doorgesneden in aanloop naar het proces tegen twee hooggeplaatste Israëlische (oud-)militairen. Ziada woont in Nederland en heeft de rechtszaak aangespannen voor de moord op zijn familieleden in Gaza in 2014.

Advertentie

De rechtszaak van Ziada in Den Haag dient tegen voormalig legerleider Benny Gantz, die het nu bij de Israëlische verkiezingen opneemt tegen Benjamin Netanyahu, en Amin Eshel, destijds luchtmachtgeneraal. Beiden waren betrokken bij de bloedige Israëlische aanval op de reeds jarenlang belegerde en geblokkeerde Gazastrook. Ziada verloor bij Operation “Protective Edge” in 2014 zijn moeder van 70, zijn drie broers, zijn schoonzus en zijn neefje van twaalf jaar oud.

Ziada zegt dat Israël doelbewust en buitenproportioneel burgerdoelen heeft aangevallen zonder een waarschuwing vooraf. Ziada houdt beide legerkopstukken verantwoordelijk voor de moordpartij op zijn familie en eist een schadevergoeding voor zowel materiële als immateriële schade.

Uit de verklaring van Ziada tegenover de rechtbank blijkt dat de remkabels van de familieauto afgelopen december zijn doorgesneden. Ziada deed er aangifte van bij de politie, maar onderzoek leverde geen aanknopingspunten op naar wie de dader kon zijn. De zaak doet herinneren aan de doodsbedreigingen aan het adres van juriste Nada Kiswanson die onderzoek deed naar vermeende oorlogsmisdrijven door Israël in Palestina en deze informatie aanleverde bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hoewel er vermoedens bestonden dat de Israëlische geheime dienst Mossad daar iets mee te maken zou kunnen hebben, leverde onderzoek naar de intimidaties en bedreigingen aan haar adres geen resultaat op.

Bron: http://www.nuhanovicfoundation.org/user/file/ziada-16-9-19-pdf_full_statement.pdf

Ziada zegt dat ook de artikelen die zijn geschreven over zijn vrouw die werkzaam is voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken door de ultrazionistische lobbygroep het CIDI een spoor hebben achtergelaten op het gezin. Ziada noemt het stuk waarin zijn vrouw er valselijk van wordt beschuldigd samen te spannen om ‘de joodse democratie te beëindigen’ een ‘hitpiece’. De extreemrechtse partij PVV stelde destijds Kamervragen, noemde haar antisemitisch en eiste het ontslag van Eijpe. De beschuldigingen zijn onwaar en absurd. De familie van Eijpe is onderscheiden door Yad Vashem voor het redden van een joods kind in de Tweede Wereldoorlog. Die “Righteous Among the Nations” onderscheiding werd in 2014 na het bloedige bombardement ingeleverd door de familie.

Het is afwachten of het recht zege zal vieren. Ziada bekostigt de zaak uit eigen middelen, terwijl de Israëlische oud-Generaals worden bijgestaan uit fondsen van de Israëlische Staat en uit praktisch oneindige financiële middelen kunnen putten. Ziada strijdt als een David tegen de Goliath Israël.