Home Opinie Relschoppende voetbalsupporters doen vraag rijzen: moeten we de-voetbaliseren?

Relschoppende voetbalsupporters doen vraag rijzen: moeten we de-voetbaliseren?

Het was een rumoerige zaterdagavond en nacht met de patstelling en de demonstratie in Rotterdam bij het Turkse consulaat. Maar dat was niet het enige. Ook in Almelo kwam het tot harde confrontaties tussen Nederlandse voetbalsupporters en de politie. Iets waar weinig media-aandacht voor was.

Volgens Aboutaleb was een groot deel van de demonstranten na oproepen van de politie naar huis vertrokken. Een klein deel van de groep die nog bleef, werd hardhandig uit elkaar geslagen met ME charges, politie te paard en politiehonden. Een ongekend harde maatregel voor mensen die gebruik willen maken van het demonstratierecht. In Almelo ging het geweld over iets banalers. Over welke 11 van de 22 mannen op een grasveld beter achter een voetbal aanrennen.

Advertentie

Beelden die op verschillende media zijn gepubliceerd laten een heftige vechtpartij zien tussen supporters van FC Utrecht en Heracles Almelo. Er worden met zware objecten gegooid en klappen uitgedeeld, en ook politieagenten zijn specifiek het doelwit van de relschoppers. Stoelen, fietsen, bierflessen en tafels werden tevens gebruikt als wapen. Meerdere personen zouden gewond zijn geraakt. Het is onbekend of er aanhoudingen zijn verricht.

Deze jongeren zijn niet onaangepast, hebben geen gebrek aan normen en waarden, zijn geen vijfde colonne, hoeven geen paspoorten in te leveren, uitgezet te worden, hoeven niet dagen achtereen op televisie het onderwerp van gesprek te zijn. Nee, we hebben ook geen probleem met deze voetbalsupporters, maar met het voetbal en de ideologie en cultus die eromheen hangt. Voetbal knaagt aan de fundamenten van onze samenleving en vergiftigt deze mensen. Ja, we moeten de-voetbaliseren. Voetbal kost onze samenleving 40,5 miljoen euro per jaar aan beveiligingskosten en het ontwricht de samenleving. Voor het beveiligen van voetbalwedstrijden zet de politie jaarlijks bijna 300.000 manuren in. Tijd die besteed had kunnen worden om criminelen op te sporen, om een paar van die verpieterde oudjes in de verzorgingstehuizen een bezoek te brengen of om Geert Wilders een glas melk te geven en naar bed te brengen in één van de vele safehouses waar hij verblijft.

Onzin natuurlijk om te stellen dat iets niet bij onze samenleving past vanwege een opstootje. Mijn punt is, laten we lekker normaal doen en elkaar niet op afkomst, religie, geslacht, seksualiteit of politieke voorkeur beoordelen en voor rotte vis uitmaken, maar elkaar beoordelen op de gestelde normen in de wet en elkaars gedragingen in de omgang. We leven in een mooi land, dus laten we dat zo houden.