De Europese Unie heeft dinsdag verklaard dat het haar grenzen opent voor reizigers uit 14 landen. Turkije, de VS en het Verenigd Koninkrijk, dat onlangs uit de EU is gestapt, zitten daar niet bij. Nederland kondigde eerder in juni al aan dat het Turkije voorlopig op Code Oranje houdt. Wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Er is veel onbegrip over het bevreemdende reisadvies voor Turkije. Zeker gezien het feit dat Turkije de coronacrisis rigoureus en resoluut heeft aangepakt. Met veel minder doden tot gevolg dan landen die nu als veilig worden aangemerkt.
Hoewel het onduidelijk is aan de hand van welke criteria de reisadviezen worden bepaald, is het voor de aandachtige observant duidelijk dat hier wordt gemeten met twee maten. Waar Nederland en de EU alleen noodzakelijke reizen toestaan voor Turkije, zijn coronabrandhaarden zoals Italië, Spanje en Frankrijk, wel veilig verklaard voor vakantiereizen. Absurd natuurlijk en totaal onverantwoord om te suggereren dat Italië, waar 34.767 mensen zijn overleden, veiliger is dan Turkije, een land met 83 miljoen inwoners en waar minder mensen zijn overleden (5.131) dan in Nederland (6.113). Minister van Nieuwenhuizen noemde mensen die op vakantie gaan naar Turkije zelfs asociaal en onverantwoordelijk. Een bizarre reactie. Het wordt absurder als we het reisadvies bekijken voor het eiland Cyprus. Grieks-Cyprus op het zuidelijke deel van het eiland is veilig om naartoe te reizen, maar voor de Turkse Republiek Noord-Cyprus geldt nog steeds Code Oranje. Dwars door het eiland loopt weliswaar het Schengengrensgebied, maar is de kans op een besmetting groter in het Noorden van het Eiland dan in het Zuiden? Wie dat gelooft, kun je ook wijsmaken dat op vakantie gaan naar Italië veiliger is dan een vakantie naar Turkije.

IC-capaciteit Turkije bovengemiddeld
In Turkije, waar 3.381.650 testen zijn uitgevoerd, 199.906 coronabesmettingen zijn geconstateerd en 5.131 mensen zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting, is de overheid resoluut en rigoreus geweest met de aanpak van het virus. Zo gingen complete steden in lockdown, kregen kwetsbare groepen thuisquarantaine opgelegd en werd het dragen van maskers op openbare plaatsen verplicht gesteld. Ook de investeringen in de afgelopen decennia in de gezondheidszorg van Turkije wierpen haar vruchten in het land af. Turkije beschikt over 46 IC-bedden per 100.000 inwoners en staat daarmee wereldwijd op eenzame hoogte. Landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland en Italië beschikken over respectievelijk 34, 29 en 12 IC-bedden per 100.000 inwoners. In Nederland is dat aantal 13 per 100.000 inwoners. Natuurlijk is het aantal IC-bedden geen garantie voor een succesvolle aanpak van een pandemie, zoals we dat hebben kunnen zien in de VS, maar het geeft mensen wel zekerheid op goede medische zorg.

Media als roe van het kabinet
Over de succesvolle aanpak van het coronavirus door de Turkse overheid, die op het hoogtepunt van de crisis, ondanks exportrestricties beademingsapparatuur naar Spanje stuurde, is weinig te lezen in Nederlandse kranten. Ook Italië en Spanje ontvingen transporten met medische steun van Turkije. Samen met 82 andere landen. In plaats van objectieve verslaglegging, het doorvragen naar de reden voor het negatieve reisadvies, handelen journalisten vooral als veredelde notulisten van het kabinet. Zo kan het dat een bonnetje dat iemand op Sociale Media heeft gedeeld van een broodje kebab van 48 EURO in een high end etablissement ineens belandt als een serieus verhaal in het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. “Hogere prijzen om seizoen te redden, toerist rekent 48 euro af voor broodje kebab in Turkije,” kopt het Algemeen Dagblad. “Turkse badplaats Bodrum haalt coronaschade in: 48 euro voor kebab,” maakt De Telegraaf ervan. In werkelijkheid is het bonnetje een jaarlijks terugkerend fenomeen in Turkije, van luxueuze zaken voor de rijken in Bodrum. Een echte journalist had natuurlijk kunnen googelen naar de gangbare prijzen in Bodrum. Een simpele zoekopdracht had kunnen uitwijzen dat een volledige maaltijd voor twee personen je tussen de 50 en 150 Turkse lira zal kosten, dus in totaal tussen de €6,50 tot €19,50. De burgemeester van Bodrum, Ahmet Aras (Turkse oppositiepartij CHP), reageert gelaten op de jaarlijks terugkerende ophef om astronomische bedragen in sommige zaken en zegt dat Bodrum, waar ook superjachten van miljardairs voor anker liggen, voor elk wat wils biedt. Dat media bijdragen aan het beeld dat het kabinet schetst met het reisadvies en mensen op deze wijze proberen te ontmoedigen om een vakantie te plannen naar Turkije is op zijn minst onethisch te noemen.
Türkiye set an example for the world during the pandemic and sent medical supplies to 82 countries
Here are the some of the counties that received help from Türkiye:#covid19 pic.twitter.com/tdD5TkjYCm
— TR Diplomacy (@TRDiplomacy) May 21, 2020
De coronapandemie heeft ook een economische impact gehad op vooral zuid-Europese landen. Ook in Nederland staat het water bij mensen en bedrijven aan de tanden. Het Europees noodfonds dat soelaas moet bieden tegen de coronarecessie, een obligatiefonds van 750 miljard, staat inmiddels in de steigers. De Franse president Macron was afgelopen maand nog in Nederland om premier Rutte onder druk te zetten voor het noodfonds. Frankrijk, dat wel geld heeft om een illegale proxy-oorlog in Libië te steunen, zal mogelijk ook tientallen miljarden uit het fonds ontvangen. Landen die financiële middelen ontvangen uit dit obligatiefonds zullen uiteindelijk ook terug moeten betalen. Zo ook Italië en Spanje. In Italië maakt het toerisme 11.8% uit van de totale economie en zorgt het voor 12.8% van de banen in het land. Een groot aandeel dus. Je zou kunnen stellen dat Italië zonder het toerisme moeite zal hebben met het terugbetalen van een lening uit het Europees noodfonds. Voor Spanje geldt dat toerisme 11.1% van de totale economie uitmaakt en zorgt voor 13% van de werkgelegenheid in het land. Europese landen zouden er op langere termijn dus economische profijt van hebben om de Italiaanse en Spaanse kas alvast te spekken. Turkije zal immers geen beroep doen op het herstelfonds, dus alle liquide middelen die de EU uitvloeien, kunnen niet direct worden gebruikt voor het herstelfonds.
Hier speelt mogelijk dus meer dan een weloverwogen besluit van politici die met de beste bedoelingen de gezondheid van haar burgers voorop stelt. De Britse economist Timothy Ash noemt het niet voor niets lachwekkend dat de EU de reisbeperkingen voor Turkije niet opheft. “Turkije heeft het even goed, zo niet beter gedaan dan het EU-gemiddelde in de strijd tegen COVID19, en misschien wel beter dan het Verenigd Koninkrijk. Ik denk dat hier ingebouwde vooroordelen, racisme en geopolitieke belangen spelen,” aldus Ash.
Consensus seems to be that this is protectionism by Southern European tourism industry to keep tourists away from Turkey and in EU. https://t.co/ubiWtw2zeE
— Timothy Ash (@tashecon) July 1, 2020
Hoewel we hebben kunnen constateren dat het dodenaantal in Italië en Spanje schrikbarend hoog ligt en het voor toeristen niet veilig is om af te reizen naar die landen, wordt het toeristen toegestaan om vakantiereizen te boeken. Handelt de Nederlandse regering en de EU hier in het belang van haar burgers of in het belang van de instellingen die straks verijdelde incassomedewerkers op pad moet sturen om geld te innen bij de zuidelijke landen? Prevaleren hier de belangen van politieke partijen, instituten, media, banken en multinationals boven de gezondheid van burgers of zijn er criteria aan de hand waarvan een objectieve risico-analyse plaatsvindt? Het kabinet zou op zijn minst duidelijk moeten maken aan de hand van welke criteria de reisadviezen tot stand komen om gegronde speculaties over de politieke en protectionistische motieven rondom dit besluit weg te nemen. De enige logische conclusie nu is dat het reisadvies voor Turkije vooral een geopolitiek en financieel besluit is. De gezondheid van onze burgers is niet iets waarmee we politiek zouden moeten marchanderen.
Waardeer je onze artikelen en wil je een bijdrage leveren aan het behouden van dit platform? Overweeg dan een kleine donatie op NL66 INGB 0006 1823 88 ten name van Stichting DutchTurks.