Home Nieuws Reisadvies Turkije blijft voorlopig Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reisadvies Turkije blijft voorlopig Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Kaputas Beach Antalya, Turkije. Foto: AuOzkan / Pixabay

Het reisadvies van het kabinet voor Turkije en Marokko blijft voorlopig op Oranje staan. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan na 15 juni. Landen binnen Europa waar je vanaf 15 juni wel naar kunt reizen zijn onder andere België, Duitsland en Italië. Dat maakte premier Rutte woensdag bekend tijdens een persconferentie. Waarom een coronabrandhaard als Italië als veilig wordt aangemerkt en Turkije, dat resoluut met deze crisis is omgegaan, op code Oranje blijft, is onduidelijk.

“We kunnen deze zomer weer op vakantie. Maar overweeg wel, als dat kan, buiten de zomervakantie te gaan. De vakantie wordt anders dan anders. Bereid je goed voor, ken de regels in het land van bestemming. Ga wijs op reis. De zomer van 2020 wordt er een van ontspannen, maar niet verslappen,” aldus premier Rutte woensdag tijdens een persconferentie.

Advertentie

Voor het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden geldt na 15 juni nog steeds een negatief reisadvies, terwijl over andere landen zoals Frankrijk, Spanje en Griekenland de beslissingen geleidelijk zullen worden genomen na 15 juni. Dat een land code geel heeft gekregen, betekent niet dat dit ad hoc aangepast kan worden in code Oranje bij een grote uitbraak. In dat geval zou je met eigen vervoer of met de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisatie zo snel mogelijk naar huis en twee weken in thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland. Voor landen met code Oranje geldt dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Vakantiereizen of familiebezoek vallen daar niet onder.

Reisverzekering

Reizen naar een land dat aangemerkt is als code oranje of rood betekent mogelijkerwijs dat de reisverzekering geen dekking biedt. Sommige verzekeraars bieden helemaal geen dekking, terwijl anderen alleen risico’s dekken die niet met het coronavirus te maken hebben. Het wordt aangeraden om vooraf contact te hebben met je reisverzekering hierover voordat je op reis gaat.

In Italië, Frankrijk en Spanje zijn sinds de uitbraak van het coronavirus al respectievelijk 33.601, 29.021 en 27.128 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. In Nederland waar in vergelijking met andere landen relatief weinig wordt getest, staat het dodenaantal inmiddels op 5.977. In Turkije zijn sinds de uitbraak van het coronavirus 4.609 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Turkije heeft al in een vroeg stadium strenge maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Turkije heeft naar eigen zeggen voldoende maatregelen getroffen en gezondheidsprotocollen ingesteld om ook in tijden van Corona toeristen uit Nederland te kunnen ontvangen. Turkije beschikt momenteel met 46 ICU bedden per 100.000 inwoners wereldwijd over de meeste Intensive Care bedden per capita, gevolgd door de VS (34), Duitsland (29) en Italië (12). In Nederland beschikken we over zo’n 13 IC bedden per 100.000 inwoners. Turkije en Nederland zijn in contact met elkaar over het mogelijk maken van vakanties. De hoop is dat na 15 juni ook het advies voor Turkije van Oranje naar Geel zal worden aangepast.