Home Nieuws Regering Netanyahu staat op instorten, coalitiepartners willen Palestijns bloed zien

Regering Netanyahu staat op instorten, coalitiepartners willen Palestijns bloed zien

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman is woensdag afgetreden, omdat hij het oneens was met een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in Gaza. Lieberman wou Palestijns bloed zien vloeien in de smalle kuststrook die Gaza heet. Ook centrumpartijen in de oppositie pleitten voor het laten vloeien van bloed.

Advertentie

Lieberman vindt dat de Israëlische regering capituleert voor terreur door rust op korte-termijn in te kopen met het staakt-het-vuren. De inmiddels oud-minister van Defensie staat bekend om zijn bloeddorstige genocidale retoriek en roept op tot nieuwe verkiezingen. Lieberman was ooit voorstander van het met een bijl onthoofden van Arabische inwoners van Israël die niet trouw genoeg waren.

Israel Beiteinu, de partij van Lieberman en coalitiegenoot van Netanyahu, is milder. Zij zullen niet oproepen tot nieuwe verkiezingen tot de eerstvolgende verkiezingen in 2019. De andere coalitiegenoot van Netanyahu, het Israëlisch Huis van de extremist Naftali Bennett, zegt wel dat ze overweegt om haar steun aan de coalitie in te trekken als Bennett niet tot minister van Defensie wordt benoemd.

Joodse kolonisten willen bloed zien

Illegale joodse kolonisten zijn ondertussen de straat opgegaan en stichten overal branden uit protest tegen het staakt-het-vuren met Hamas. Zij willen dat het Israëlisch leger de smalle kuststrook aanvalt waar 1.8 miljoen mensen al langer dan tien jaar onder erbarmelijke omstandigheden gevangen worden gehouden door Israël.

Netanyahu verdedigde zijn besluit tot een staakt-het-vuren vanwege veiligheidsoverwegingen die hij naar eigen zeggen niet met het publiek kon delen.

Israëlische operatie in Gaza

Gevechten tussen het Israëlisch bezettingsleger en Hamas braken uit toen een undercover operatieteam van Israëlische soldaten werden ontdekt in Gaza. De Israëli’s bliezen de aftocht onder dekking van de Israëlische luchtmacht, maar konden niet voorkomen dat één van hun officieren werd gedood. Zeven Palestijnen die Gaza verdedigden kwamen bij het vuurgevecht om het leven. Israël reageerde vervolgens met het bombarderen van verschillende doelen in Gaza, naar eigen zeggen van Hamas, maar onder de gebombardeerde doelen zijn tv-station Al Aqsa, een hogeschool, een speeltuin, appartementen, een apotheek en een hotel. Hamas vuurde als antwoord op de luchtaanvallen zo’n 300 raketten af op Israëlische doelen. In totaal kwamen 15 Palestijnen en een Palestijn met een Israëlisch paspoort om het leven.