Home Nieuws Regering Libië vraagt Turkije om hulp tegen oorlogsbaron Haftar

Regering Libië vraagt Turkije om hulp tegen oorlogsbaron Haftar

De regering van Libië heeft een officieel verzoek ingediend bij Turkije voor militaire steun tegen de gewapende milities van de oorlogsbaron Khalifa Haftar, die de regering van Libië omver probeert te werpen. De Turkse president Erdogan zegt dat Turkije gehoor zal geven aan de oproep, zodra het wetsvoorstel voor troepeninzet is goedgekeurd door het Turks parlement.

Advertentie

Volgens de Libische minister van Binnenlandse Zaken Fethi Başağa is de stap nodig om de bevolking van Libië te beschermen tegen de buitenlandse huurlingen van Haftar die de hoofdstad Tripoli bedreigen en bombarderen. De voormalige CIA-stroman Khalifa Haftar maakt gebruik van een huurlingenleger bestaande uit lokale milities uit het oosten van Libië, aangevuld met zo’n 5.000 gewapende militanten uit Soedan, 2.000 huurlingen van de Russische Paramilitaire Wagner Group, steun van de Franse marine en de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte. Één van de kopstukkken van Haftar heeft onlangs gedreigd om Turkse schepen die de Libische kust naderen tot zinken te brengen. Dit zou kunnen betekenen dat de Turkse marine een treffen zou kunnen hebben met de Ierse patrouilleboot die door een Nederlands bedrijf is doorverkocht en opgekocht door Haftar.

Grieks-Israëlische pijplijn

Voor de betrokken landen aan de kant van oorlogsbaron Haftar en voor Israël en Griekenland is het van economisch belang dat de door de VN erkende regering van Libië omver wordt geworpen, zodat er een Grieks-Israëlische pijplijn gelegd kan worden door de Middellandse Zee, dwars door een gebied waar Turkije en Libië een bilateraal verdrag hebben gesloten voor een Exclusieve Economische Zone.

De Libische minister van Binnenlandse Zaken Fethi Başağa zegt dat Libië en Turkije een overeenkomst hebben gesloten en dat Turkse militairen in het kader van die overeenkomst naar Libië zullen komen. Turkije, Tunesië en Algerije werken volgens Başağa nauw samen om de veiligheid van de Libische bevolking en de stabiliteit in het land te herstellen.

Turkse troepeninzet

De Turkse president Erdogan zegt dat het wetsvoorstel voor een Turkse missie in Libië op 8 of 9 januari na de opening van het Turks parlement voorgelegd zal worden voor een stemming. Erdogan zegt dat Turkije de uitnodiging zal accepteren nadat het wetsvoorstel is goedgekeurd en bekritiseert de aanwezigheid van Russische en Soedanese huurlingen in Libië.


Ook Griekenland roert zich als een belanghebbende in het conflict en steunt oorlogsbaron Haftar. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias heeft zijn diplomatieke bliksembezoeken aan de oorlogsbaron Haftar, de Egyptische dictator El-Sisi en de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten Bin Zayed afgesloten met een bezoek aan Istanbul, waar hij naar eigen zeggen de “Burgemeester van Constantinopel Ekrem Imamoglu” sprak.