Home Nieuws Regering Biden: Palestijnen geen staat

Regering Biden: Palestijnen geen staat

Joe Biden at AIPAC

Nadat het Internationaal Strafhof ICC heeft besloten dat het jurisdictie heeft om oorlogsmisdaden in Palestina te onderzoeken, gepleegd door zowel Israël als Hamas, heeft de Amerikaanse regering een reactie naar buiten gebracht waarin het de ICC afkeurt. Joe Biden is een havik die Israël door dik en dun steunt.

De regering van Joe Biden zegt in een verklaring dat de Palestijnen niet te kwalificeren zijn als een soevereine staat en derhalve niet kunnen deelnemen aan internationale organisaties, entiteiten of conferenties, inclusief het Internationaal Strafhof.

Advertentie

De VS is van mening dat het Strafhof jurisdictie heeft over landen die daarmee instemmen of doorverwezen zijn door de VN Veiligheidsraad. Palestina is tot het statuut van het Internationaal Strafhof getreden en dus zou het ICC jurisdictie moeten hebben om onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden in Palestina, gepleegd door Israël, die niet tot het ICC-statuut is getreden. De Biden-regering zegt bezorgd te zijn over de pogingen van het ICC om Israëlische oorlogsmisdaden te onderzoeken en verschuilt zich achter het niet erkennen van Palestina als staat. Israël, die grote delen van Palestina illegaal bezet en belegert, reageert woedend op het besluit van de ICC en noemt het “antisemitisch” gemotiveerd. De Palestijnse Autoriteit verwelkomt het besluit van de ICC om onderzoek te doen.

Biden de oorlogshavik

Joe Biden kwam aan de macht met de belofte om mensenrechten en een rechtvaardige internationale orde gebaseerd op wetten een prioriteit te maken. Nu Israëlische oorlogsmisdaden aan het licht dreigen te komen, laat de oorlogshavik Joe Biden zien dat hij sinds de AIPAC-conferentie in 1986 niet veel is veranderd. De verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken klinkt als een echo van die toespraak: “Als we naar het Midden-Oosten kijken, denk ik dat het hoog tijd is om te stoppen met excuses maken voor onze steun voor Israël. Er valt geen excuses te maken. Geen enkele. Het is de beste $3 miljard investering (jaarlijks gratis Amerikaans belastinggeld voor Israël, red.) die we maken. Als er geen Israël was, dan had de VS een Israël moeten uitvinden om onze belangen in de regio te beschermen. De VS zou daarheen moeten gaan om een Israël uit te vinden.