Home Overig Redactionele noot: artikel DAESH-verbranding offline

Redactionele noot: artikel DAESH-verbranding offline

Redactionele noot. Het nieuwsbericht over DAESH-terroristen die twee Turkse soldaten verbrand zouden hebben, heeft begrijpelijkerwijs veel losgemaakt in de Turkse gemeenschap. Zo ook bij ons. We waren in eerste instantie geschokt over de gruwelijkheid op de beelden en woedend dat iemand dit een ander mens kan aandoen.

Advertentie

In het bijzonder voelen we ons verbonden met de Turkse militairen die in Syrië strijden tegen verschillende terreurgroepen. Turkije, dat een veilige haven is voor miljoenen oorlogsvluchtelingen, zet zich ook pro-actief in om het oorlogsgeweld waarvoor deze mensen op de vlucht slaan, frontaal tegemoet te treden.

Turkije staat tegenover laffe vijanden zoals DAESH, PKK/TAK, MLKP, DHKP-C en FETÖ, die zich middels zwarte propaganda, (zelf)moordaanslagen en psychologische oorlogsvoering tot doel hebben gemaakt om het land in duisternis te dompelen. We zijn ons bewust van het beoogde effect dat DAESH heeft met het verspreiden van de video en kozen er daarom voor om de beelden van de gruweldaad niet te publiceren.

Hoewel we er aanvankelijk van overtuigd waren dat de claim van DAESH klopt, en om die reden over zijn gegaan tot publicatie in tekst, zijn er twijfels ontstaan over de authenticiteit, actualiteit en inhoud van de beelden. Dit baseren wij op verschillende analyses van de getoonde beelden en andere relevante informatie.

Mede door de ontstane twijfels en omdat wij geen gereedschap willen zijn van zwarte DAESH-propaganda die tot doel heeft om angst in de harten van de Turkse bevolking te jagen, hebben we besloten om het betreffende artikel tijdelijk offline te halen, totdat er een officiële reactie van de Turkse overheid of de Turkse Strijdkrachten komt.

-Einde bericht-