Home Nieuws Rechtsextremist Thierry Baudet promoot neonazi

Rechtsextremist Thierry Baudet promoot neonazi

Rechtsextremist Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft zondag op Moederdag een altright neonazi gepromoot via zijn Twitteraccount. Het account verheerlijkt Hitler en schuift joden in de schoen dat zij verantwoordelijkheid dragen voor “Vervanging van het blanke ras door ongecontroleerde massa-immigratie”.

Advertentie

Het kopstuk van de extreemrechtse partij heeft zijn Retweet schielijk verwijderd toen het hem op kritiek kwam te staan. De poster die hij Retweette was ironisch gezien een aanklacht tegen migrantenhaat, terwijl de Tweet het tegenovergestelde wilde poneren. Het account dat Baudet Retweet wordt gerund door een uitgesproken neonazi die onder de Twitterhandle @Diabetezkontrol opereert. Diabetezkontrol prijst Adolf Hitler en schuift de schuld van migranten op joden, net zoals de schutter van de Pittsburgh Synagoge dat deed.

Baudet en zijn partij pendelen electoraal gezien enerzijds tussen neonazi’s die vinden dat joden verantwoordelijk zijn voor wat zij noemen ‘Ongecontroleerde massa-immigratie’ waarmee het ‘Blanke ras wordt vervangen’ en tussen ultrazionistische neonazi’s die ‘De elite, de EU’ verwijten ‘Het blanke ras te vervangen’ door ‘Ongecontroleerde massa-immigratie en islamisering’. Terwijl antisemitische neonazi’s nog steeds in de marge van het publieke debat opereren, zijn ultrazionistische neonazi’s juist bezig aan een opmars door de instituten.

https://twitter.com/PolitwoopsNL/status/1127833299903307777

Het Amerikaanse Centre For American Progress berekende dat van de top acht meest welvarende pro-Israël donoren in elf jaar tijd meer dan $57 miljoen hebben gedoneerd aan anti-moslim organisaties om complottheorieën zoals Eurabië mainstream te maken. Deze en andere complottheorieën zijn bedoeld om angst te creëren door te stellen dat moslims een demografische dreiging vormen en de sharia willen invoeren en door (politiek) geweld expliciet aan de islam proberen te verbinden. Deze zienswijze is langs obscure blogs van activisten, ook in Nederland, langzaamaan overgenomen door de mainstream media en doorgesijpeld tot in de politiek. Partijen zoals de PVV en FvD bedienen zich van dezelfde complottheorieën voor gewin uit een electorale basis waar ook antisemitisme wijdverbreid is. Zo omgeeft Baudet zich met zowel antisemieten zoals Jean-Marie Le Pen als vertegenwoordigers van de Israëlische regering en de Israël-lobby.

Het probleem van racisme en moslimhaat in de achterban van de PVV en Forum voor Democratie komt niet uit de lucht vallen. Prominente FvD’ers zoals Paul Cliteur, die ook als deskundige werd opgevoerd in het proces tegen Geert Wilders, besprak in 2017 in De Balie in Amsterdam het deporteren van moslims uit Nederland. Dit deed hij onder andere met Wim van Rooy (vader van ex-PVV medewerker Sam van Rooy) en publiciste Bernadette de Wit die op de tribune zat en voorstelde om het percentage van moslims in Nederland terug te brengen naar 2%. Paul Cliteur is voorzitter van het ‘Wetenschappelijk’ instituut van FvD en is kandidaat Eerste Kamerlid voor de partij.

Israël’s aandeel in moslimhaat, waar het nooit over mag gaan