Home Nieuws Rechtse en christelijke partijen verwerpen verbod buitenlandse financiering politieke partijen

Rechtse en christelijke partijen verwerpen verbod buitenlandse financiering politieke partijen

Rechtse en christelijke partijen hebben dinsdag in de Tweede Kamer tegen een motie van DENK gestemd waarin wordt gepleit voor een verbod op buitenlandse financiering van politieke partijen in Nederland. De motie zou vooral de extreemrechtse partij PVV raken. PVV, CDA, SGP en ChristenUnie verenigden zich en stemden tegen.

Advertentie

De ‘lange arm motie’ was ingediend door Selçuk Öztürk van DENK en is gebaseerd op verboden in andere landen en op een aanbeveling van de Raad van Ministers van de Raad van Europa. Om corruptie bij partijen en verkiezingscampagnes te voorkomen, moest volgens deze raad buitenlandse financiering aan banden worden gelegd.

Volgens DENK loopt Nederland een risico op dergelijke corruptie. Öztürk: “Van de PVV is het bekend dat er lijntjes zijn met financiers uit de VS. Zo is de PVV mogelijk een lange arm van buitenlandse belangengroepen. Ook bij het Oekraïne referendum was er mogelijk buitenlandse inmenging”. Vorige week dinsdag werd nog een voorstel om Russische financiering van partijen te verbieden, behandeld in de Kamer. Öztürk eist nu dus een algeheel verbod: “Als het gaat om buitenlandse financiering van gebedshuizen is de hele Kamer in paniek over mogelijke inmenging, maar buitenlands geld voor partijen wekt nauwelijks ophef. Met mijn voorstel kunnen alle partijen laten zien of ze zelf wel of geen lange arm van buitenlandse belangengroepen zijn”.

D66, DENK, GroenLinks, SP. PvdA, Partij voor de Dieren, 50 Plus en Jacques Monasch (Nieuwe Wegen) stemden voor de motie om buitenlandse financiering van politieke partijen te verbieden. 69 Kamerleden stemden voor de motie van DENK, terwijl 72 Kamerleden tegen stemden. 8 Kamerleden die het verschil hadden kunnen maken, waren afwezig, waaronder Marrit Maij (PvdA), Angelien Eijsink (PvdA), Lea Bouwmeester (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Paul van Meenen (D66), Han ten Broeke (VVD), Fleur Agema (PVV), Raymond de Roon (PVV) en Carola Schouten (ChristenUnie).

De motie zou, indien deze aangenomen zou zijn, een flinke klap zijn geweest voor de eenmanspartij van Wilders, die voor financiële steun voornamelijk afhankelijk is vanuit de extremistische hoek in de Verenigde Staten en van financiers uit Israël. Volgens critici stelt Wilders het belang van Israël boven dat van Nederland.