Home Nieuws Rechter: “Verstrekking wapenvergunning PVV-aanhanger Tristan van der Vlis, niet volgens wet Wapens...

Rechter: “Verstrekking wapenvergunning PVV-aanhanger Tristan van der Vlis, niet volgens wet Wapens en Munitie”

“De politie is niet verantwoordelijk voor de aanslag in 2011 in Alphen aan den Rijn. De politie zou wel in strijd met de wet gehandeld hebben bij het verstrekken van een wapenvergunning aan de PVV aanhanger Tristan van der Vlis in 2008,” dat bepaalde de rechter in Den Haag woensdag.

Advertentie

De eis van de nabestaanden en slachtoffers van het bloedbad om de politie Hollands Midden aansprakelijk te stellen voor de aanslag in Alphen is daarmee afgewezen.

De rechter betoogde dat de politie in 2008 niet kon weten dat van der Vlis een gevaar was toen men hem een wapenvergunning verleende.

Wel stelde de rechter dat een eerdere afwijzing van een aanvraag van de PVV-aanhanger Van der Vlis tot twijfel bij de politie had moeten leiden.

Nabestaanden spanden in 2011 een procedure aan om de politie aansprakelijk te stellen voor het onterecht verstrekken van een wapenvergunning aan Tristan van der Vlis, die daarmee zes mensen doodschoot, zestien mensen verwondde en daarna zelfmoord pleegde in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

De nabestaanden betoogden dat de politie had moeten weten dat Van der Vlis zware psychische problemen had, omdat agenten in 2006, dus voor het verstrekken van de wapenvergunning, assisteerden bij een gedwongen opname van Van der Vlis.

Ondanks de registratie van de assistentie bij de gedwongen opname in 2006 van Van der Vlis, werd hem amper twee jaar daarna toch een vuurwapenvergunning verleend.