Home Nieuws Rechter: Aboutaleb mocht anti-racisme-demonstratie verbieden

Rechter: Aboutaleb mocht anti-racisme-demonstratie verbieden

Links: mensen die met vlaggen van de gewelddadige terreurbeweging PKK demonstreren krijgen in Rotterdam een politie-escorte. Rechts: actiegroep die tegen racisme wil demonstreren, mogen niet demonstreren en worden hardhandig aangepakt door de Rotterdamse politie.

PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam stond volgens de rechter in zijn recht om een demonstratie twee jaar geleden tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet te verbieden. De activisten die hardhandig uiteen werden geslagen door de lange arm van de wet hadden een zaak aangespannen vanwege het verbod. 

Advertentie

Aboutaleb krijgt van de Rotterdamse rechter gelijk. De rechter oordeelt dat, hoewel het recht om te demonstreren als een groot goed wordt beschouwd, het grondrecht niet absoluut is. Volgens de rechter was het voorwendsel waaronder een groep demonstranten hardhandig in een bus werden geknuppeld door de politie, namelijk dat er vrees voor wanordelijkheden zou zijn, gerechtvaardigd was.

Burgemeester Aboutaleb beroept zich ook op te weinig politiecapaciteit die op dat moment beschikbaar was. Volgens Amnesty verbood de burgemeester de demonstratie van de groep KOZP buiten zijn bevoegdheden om.

Aboutaleb: de man van twee gezichten

Eerder nog wierp de PvdA-burgervader van Rotterdam zich op als een voorvechter van de demonstratievrijheid toen er in zijn stad demonstraties plaatsvonden waarbij symbolen van de gewelddadige terreurgroep PKK werden meegedragen.

In het Rotterdam van PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb mogen mensen de laatste jaren demonstreren met symbolen van een terreurbeweging die moslims ombrengt, maar niet voor respect en gelijkheid wanneer je tegen een racistische karikatuur wilt demonstreren.

Aboutaleb stond eerder ook de extreemrechtse groepering PEGIDA toe om te demonstreren pal voor een moskee, terwijl het een Turkse minister werd verboden om te spreken in het consulair gebouw van Turkije in Rotterdam.

De roekeloosheid van Ahmed Aboutaleb brengt mensenlevens in gevaar

Verheerlijken terreur tegen moslims mag, protesteren tegen Zwarte Piet niet