Home Opinie Recep Tayyip Erdoğan, Adolf Hitler en kwaadaardige media

Recep Tayyip Erdoğan, Adolf Hitler en kwaadaardige media

Recep Tayyip Erdoğan, Adolf Hitler en kwaadaardige media: hoe Turkenhaat media als Joop en Telegraaf verenigt. We'll always walk alone.

De betreffende foutieve quote en de vermoedelijke aanstichter des onheils van de sekte der leugenachtige kwezels.

We hebben pas voet gezet in het jaar 2016 of de allereerste kunstmatig gecreëerde rel is alweer geboren. Het is nog onduidelijk wie de exacte aanstichter was van de framing, maar één van de eersten die het verhaal in de belangstelling bracht zoals het nu geframed wordt in de Nederlandse media, is Mahir Zeynalov, de Washington Bureau Chefredacteur van Todays Zaman.

Advertentie

De Tweet van de Zaman-journalist Zeylanov, de aan de Gülen beweging verbonden krant, met het bijschrift “Erdogan promotes presidential system in Turkey, cites Hitler’s Germany as an example” kreeg tamelijk veel belangstelling en werd door één van de grootste persbureaus ter wereld, Reuters, overgenomen. Om maar niet te zwijgen over één van de grootste persbureaus in Nederland, het ANP, dat in handen is van Vereniging Veronica, waar De Balie Directeur Yoeri Albrecht voorzitter van is. In Nederland gevolgd door BNR Nieuwsradio, gevolgd door een niet nader te noemen rechtsrabiaat onrendabel medium waar Vereniging Veronica ook al tonnen euro’s in heeft gestopt, het clubblad van Israëlische fanatici Elsevier, het rioolvod van zwakzinnig Nederland De Telegraaf en zelfs het neplinkse medium Joop.nl, die het quasi speels probeert te brengen en opent met “Hij [Erdogan] wil meer zijn als, je raadt het nooit… Hitler”. De beelden op Joop, zoals hieronder zijn afkomstig van het youtubekanaal van YarinTV, een website waar je artikelen kunt lezen als “Laten we ons verenigen tegen AKP dictatuur”.

Genoeg over leugens en anti-Turkije propaganda, laten we het over de feiten hebben. Wat zei de Turkse president nou echt?

De president werd bevraagd over een tv-optreden van premier Ahmet Davutoğlu na een ontmoeting met Kemal Kılıçdaroğlu, leider van de grootste oppositiepartij in Turkije, de CHP, waarin hij stelde dat “Een Unitaire Staat ook een presidentieel systeem kan hebben”. De president zegt dat “Een Unitaire Staat een presidentieel systeem niet uitsluit. Daar zijn voorbeelden van in de wereld. Ook uit het verleden. Hij noemt het Duitsland van Hitler een voorbeeld daarvan.

De President zegt verder dat een presidentieel systeem wenselijk is, zolang het systeem en het karakter van het systeem het volk niet onderdrukt.

“Zijn er vandaag de dag Unitaire Staten met een presidentieel systeem waar geen problemen zijn? Natuurlijk zijn die er. Maar als we het vergelijken met een parlementaire democratie, zien we dat Unitaire Staten met een presidentieel systeem in zijn algemeenheid veel succesvoller zijn,” zegt Erdoğan.