Home Opinie Ramadan in Oost-Turkestan

Ramadan in Oost-Turkestan

Het zal u niet ontgaan zijn dat met ingang van de heilige maand Ramadan de druk op de Oeigoeren in Oost-Turkestan door de Chinese autoriteiten is opgeschroefd. Onlangs dook er een videootje van de ietwat minder bekende radiomaker Ibrahim Soydan Erden van Lalegul FM op, waarin hij de inhumane toestand waarin de Oeigoeren verkeren in minder dan tien minuten kort en bondig belicht: Bidden is niet toegestaan (de salaat) – Vasten is niet toegestaan -Trouwen is niet toegestaan – Landbouw is niet toegestaan – Reizen is niet toegestaan- Gebruik maken van de zorgverlening is niet toegestaan – Onderwijs in eigen taal is niet toegestaan – Actief en passief kiesrecht is niet toegestaan.

Advertentie

Erden stelt een centrale vraag: Hoe lang moet dit nog doorgaan? Volgens Erden zijn de mensenrechtenorganisaties, de Verenigde Naties en de politici dondersgoed op de hoogte van wat er zich nu in China afspeelt. Mensen uit de zakenwereld houden zich, vanwege de handelsbelangen met China, stilletjes. Kortom, alle invloedrijke mensen die hun handen uit hun mouwen zouden moeten steken, op enkele (televisie) imams na, doen niets. Erden zegt dat WIJ vanaf nu het heft in eigen handen moeten nemen om nee te zeggen tegen het onrecht. Erden voegt er wel aan toe dat we onze stem islamwaardig moeten verheffen. Dus niet alles kort en klein slaan.

Binnen 48 uur is de eerste video door bijna 270.000 mensen bekeken. In een tweede video die vandaag is opgedoken, laat Erden weten dat hij verheugd is over de aandacht die deze zaak heeft gekregen. Op zondag 5 juli is er een protest bij het Chinese Consulaat te Istanbul. Erden vraagt aan iedereen die deel wil wil nemen aan het protest een vlag mee te nemen en waarschuwt nogmaals om het hoofd koel te houden.

Erden zegt dat WIJ moeten beseffen dat we meer kunnen doen dan we denken. Teken dus de petitie aan het Turkse parlement HIER en de petitie aan China HIER.


Wil je ons medium helpen groeien? Overweeg dan een kleine gift op NL66 INGB0006 1823 88 ten name van Stichting DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A). Wil je EENMALIG €6,00 doneren per sms? SMS dan DT6 naar 7733.