Home Nieuws Racistische Twittertroll Amy Mek ontmaskerd als joodse moslimhater

Racistische Twittertroll Amy Mek ontmaskerd als joodse moslimhater

De racistische online troll “Amy Mek” is door onderzoeksjournalist Luke O’Brien van de Huffington Post ontmaskerd als de 45-jarige joodse moslimhater Amy Jane Mekelburg uit Fishkill, New York. Mek groeide op in een joodse familie in New Jersey, maar ontpopt zich sinds vijf jaar als één van de meest virulente moslimhaters van het internet. Aan de basis van hedendaagse moslimhaat staan Amerikaanse neoconservatieven, Israëlische ultranationalisten en ten minste honderden miljoenen dollars. Ook Amy Mek probeerde daar een graantje van mee te pikken.

Advertentie

Al vijf jaar lang spuwt ze de meest gore racistische bagger uit op het internet, van nepnieuws om moslims tot doelwit van nationalisten te maken, tot complottheorieën over migranten, van alle markten is Amy Mek thuis. Ze heeft in haar periode als Twitteraar zo’n 200.000 volgers vergaard, waaronder prominenten zoals Roseanne Barr, Sean Hannity en Sarah Huckabee Sanders, en is geprezen door Donald Trump.

Fan van rechtsextremist Geert Wilders

Mek is ook fan van de Nederlandse politicus en leider van de extreemrechtse PVV, Geert Wilders. Ook gebruikt ze regelmatig nieuws uit Nederland dat ze uit context heeft getrokken voor haar moslimhaat-agenda. Zo maakte ze van een vechtpartij in Arnhem dat ‘Jihadisten homo’s tot doelwit hebben gemaakt’. Jarenlang, dag in dag uit, stuurt Amy onder haar pseudoniem gemiddeld 25 Tweets per dag om mensen op te stoken tegen moslims. Onder politici uit Nederland die de boodschap van Amy Mek verspreidden was ook de omstreden Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber die in 2017 fakenews verspreidde over een zogezegde school in Canada.

Flirt met de moslimhaatindustrie

Mekelburg probeerde volgens het onderzoek van de Huffington Post ook een ingang te vinden in de moslimhaatindustrie, waar mensen zoals Pamela Geller, Robert Spencer, David Horowitz, Brigitte Gabriel en Frank Gaffney een prominente positie in innemen. Merkelburg vond uiteindelijk een bondgenoot in Anni Cyrus, de producer van een islamofobe talkshow waar Jamie Glazov, tevens redacteur voor één van de vele anti-islam publicaties van David Horowitz, de host van is. Mekelburg kon dankzij de hulp van Cyrus haar eigen anti-islam organisatie starten die de veelzeggende naam Resistance Against Islamic Radicals (RAIR) draagt. Op de website postte Mekelburg namen en contactinformatie van mensen waarvan zij dacht dat ze de ‘islamitische infiltratie van Amerika’ hielpen. Zo kon het zijn dat een doodgewone vuilnisman of een andere ambtenaar die de moskee op vrijdag bezocht, op één van Mekelburg’s lijstjes terechtkomen.

Hoewel het beleid van Twitter erop gericht is om minderheden te beschermen tegen haatzaaierij, en het account van Mek al meermaals is gerapporteerd, kan de vrouw al jarenlang ongestoord haar gal spuwen op het Sociale Medianetwerk. Volgens haar voormalige vrienden is Amy Mekelburg ook in het echte leven een racistische moslimhater.

“Het fucking stinkt hier”

Ze was gemeen tegen moslims die ze tegenkwam en ze gaf ze een smerige blik of beledigingen“. Toen Amy een Turkse vrouw tegenkwam in de badkamer van de sportschool reageeerde Amy: ‘Het fucking stinkt hier. Deze mensen zijn walgelijk‘. “Ze kon zien dat die vrouw daar binnen was. Het stonk daar niet,” zegt één van de voormalige vrienden. “Als een persoon een Midden Oosters uiterlijk had en een apparaat had gebruikt in de fitness, dan maakte ze het uitgebreid schoon, klaagde ze erover dat het vies was of weigerde ze om het apparaat te gebruiken. Ze was wreed op elke manier“.

Vorig jaar stopte Mekelburg bij het winkeltje van een pompstation om bananen te kopen. Binnen kwam ze een islamitische immigrant tegen die daar werkte. Mekelburg betaalde voor de bananen, maar weigerde de man te spreken. Ze keek hem niet eens aan. Ze gooide een paar biljetten op de toonbank. Toen de man wisselgeld in haar hand probeerde te leggen, maakte ze aan hem duidelijk dat hij haar niet moest aanraken.

Vertel me wie uw vrienden zijn

Na de ontmaskering van Amy Mekelburg als de online troll die haatzaait tegen moslims zijn de namen van de mensen die haar te hulp schieten veelzeggend. Onder hen zijn Robert Spencer, Pamela Geller, Laura Loomer, Mike Cernovich en Jack Posobiec, allen sleutelfiguren uit de moslimhaatindustrie, waarin voor een groot deel pro-Israëlische donoren honderden miljoenen dollars investeren om haat tegen moslims aan te wakkeren en nationalisme te kapen voor dat doel.

Huffington Post/DutchTurks