Home Nieuws Racisten Urk dringen woning Marokkaans gezin binnen en mishandelen moeder

Racisten Urk dringen woning Marokkaans gezin binnen en mishandelen moeder

De politie heeft maandagavond ingegrepen bij -zoals ze het zelf omschrijft– ‘ongeregeldheden’ in Urk. Mogelijke aanleiding voor de rellen was een conflict dat begon in de relationele sfeer, maar er wordt ook gedacht aan wraak met een racistisch motief. De woning van een Marokkaans-Nederlands gezin werd omsingeld en binnengedrongen door een grote groep van enkele tientallen tot honderd Urkse ‘Jongeren’. De politie moest er uiteindelijk aan te pas komen om de groep belagers uiteen te drijven. Urk is traditioneel een fundamentalistisch christelijk dorp dat wordt gerekend tot de Bible Belt.

Advertentie

De Urkers richtten hun woede op de 18-jarige Soufyan, die eerder op de dag al een aankondiging kreeg dat er iets op handen was tegen hem. De moeder van Soufyan zou ook het slachtoffer zijn geweest van deze jongeren. De pogrom-achtige omstandigheden waaronder de familie werd belaagd, heeft alles weg van een gerichte actie op basis van etniciteit. Een lokale plaatsgenoot verklaart tegenover De StentorDat je als Marokkaan niet vervelend moet doen tegen de vriendin van een plaatsgenoot,” zoals één van de versies van wat er gebeurde, de ronde doet.

Wraakactie

Volgens Soufyan zelf zou het gaan om iets anders, een wraakactie. Soufyan werd twee jaar geleden ook al eens in elkaar geslagen door een plaatsgenoot en heeft daar aangifte van gedaan. Omdat de vader van Soufyan onlangs een Mercedes had gekocht, een auto waarvoor hij als visserman hard heeft gewerkt, werd hen verweten dat hij een schadevergoeding zou hebben gekregen en daarom een auto kon aanschaffen.

Soufyan kreeg eerder op de dag al een geknutselde foto toegestuurd van professionele worstelaars, waarin werd geïmpliceerd dat hij in elkaar geslagen zou worden. Hoewel de ongeregeldheden later startten bij een horecagelegenheid aan de Richel, waar hij aan het schuilen was, verplaatste de gewelddadige groep zich naar de woning van het gezin en werd de sfeer grimmiger. Tientallen jongeren schreeuwden volgens het AD ‘Geertje Wilders‘, gooiden met vuurwerk en stenen, drongen de woning binnen en mishandelden onder andere de moeder van Soufyan. De politie greep in nadat versterking uit omringende gemeentes aankwam. De vader die als visserman werkzaam is, was op het moment van de razzia aan het werk en keerde enkele uren later pas terug naar huis om zijn gezin bij te staan.

Journalist belaagd

Daarnaast werd een journalist van Omroep Flevoland belaagd en geïntimideerd door de groep. Zijn apparatuur werd uit de bestelbus gehaalde en er werd een rookbom in de wagen gegooid. De journalist werd niet alleen belaagd met vuurwerk, maar hem werd ook duidelijk gemaakt ‘Dat hij het dorp moest verlaten’. Ook werden er verkeersborden vernield en branden gesticht. De politie is bezig met een grootschalig onderzoek en bereid aanhoudingen voor.

Een overzicht van alle beelden:

Honderden racistische Urkers vallen een Marokkaans gezin aan. Vader des huizes was op dat moment op zee. De aanleiding betrof twee tieners die ruzie hadden.Update: moeder is vanwege de mishandelingen opgenomen in het ziekenhuis Delen aub zodat dit racistisch geweld aan de kaak kan worden gesteld en bestraft wordt.

Geplaatst door Free Voices op Maandag 11 maart 2019

Update: in een eerdere versie van het artikel was een fragment opgenomen dat afkomstig zou zijn uit Urk. De beelden behoren echter tot de rellen in Geldermalsen uit 2015 en zijn om die reden uit het artikel verwijderd.