Home Opinie Racisme oorzaak PTSS vergelijkbaar met soldaten na oorlog

Racisme oorzaak PTSS vergelijkbaar met soldaten na oorlog

In de DSM-5 zijn de effecten van subtiel racisme vergelijkbaar met dat van een PTSS (posttraumatische stressstoornis).

Advertentie

Dat zegt Williams, een klinisch psycholoog en de adjunct-directeur van de Universiteit van Louisville’s “Center for Mental Health Disparities” over de meest recente uitgave van DSM-5. Racisme werd al erkend als een trauma dat mogelijk kon leiden tot PTSS, maar alleen wanneer het gepaard ging met een bepaalde gebeurtenis. Er moest een incident van intense angst, hulpeloosheid of afschuw hebben plaatsgevonden voor een dergelijke overweging. Bijvoorbeeld, als iemand is aangevallen in een racistisch gemotiveerde daad, dan kon racisme gekwalificeerd worden als een voldoende genoeg trauma als oorzaak van PTSS.

Volgens de meest recente versie van DSM-5 worden de vereisten van angst, hulpeloosheid en afschuw geschrapt om plaats te maken voor de meer blijvende gevolgen van subtiel racisme in de discussie over “racismegebaseerde trauma’s”.

In 2011, ontdekten onderzoekers dat Afro-Amerikanen die ervaringen van rassendiscriminatie meldden een hogere kans hadden op een gegeneraliseerde angststoornis (GAD). Een artikel over PsychCentral noemde het fenomeen “raciale strijdvermoeidheid”, wat betekent dat “blootstelling aan rassendiscriminatie vergelijkbaar is met de constante druk die soldaten ondervinden op het slagveld.”

“Hoewel de term [raciale strijdvermoeidheid] zeker niet probeert te zeggen dat de condities gelijk zijn aan dat van soldaten op een slagveld, wordt het idee meer ontleend aan het feit dat stress wordt gecreëerd door in een chronisch onveilige of vijandige omgeving te zijn”, zei Dr Jose Soto, professor in de psychologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

Williams bouwt voort op dat concept en zegt dat veel minderheden de blijvende cumulatieve effecten van racisme ondervinden die kunnen leiden tot de ontwikkeling van PTSS. “Het is gebleken dat in veel gevallen, zoals bij soldaten die getraind zijn om te vechten, de emotionele responses vaak alleen achteraf worden gevoeld, nadat men is weggehaald uit de traumatische omgeving,” zegt Williams. Dus, zelfs wanneer ervaringen niet onmiddellijk en schokkend zijn, kunnen effecten de omvang hebben om een langdurige trauma te veroorzaken.

De DSM-5 wordt vaak aangeduid als de “bijbel” van de geestelijke gezondheidszorg en werd gepubliceerd op mei 2013.