Home Nieuws Qatar kondigt €13 miljard aan directe investeringen in Turkije aan

Qatar kondigt €13 miljard aan directe investeringen in Turkije aan

Anadolu Ajansi

De Qatarese Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani heeft woensdag ruim 13.2 miljard EURO aan directe investeringen in Turkije toegezegd. Turkije ligt in de clinch met de Verenigde Staten nadat de Amerikanen eisten van de Turkse regering dat ze zou ingrijpen in het strafproces tegen de Amerikaanse pastoor die vastgehouden wordt voor terreuraanklachten.

Al-Thani werd verwelkomd door de Turkse president Erdogan met een officiële ceremonie. De twee leiders spraken over de Amerikaanse sancties tegen Turkije, de bilaterale betrekkingen en andere regionale ontwikkelingen. Ook de Turkse en Qatarese ministers van Financien Berat Albayrak en Ali Sharif Al-Emadi woonden het overleg bij.

Qatarese burgers kochten in de afgelopen dagen al op eigen initiatief tientallen miljoenen dollars aan Turkse Lira’s om de Turkse economie te ondersteunen.

De relatie tussen Amerika en Turkije liepen al stroef vanwege de Amerikaanse steun aan terreurgroep PKK en FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie), maar verzuurde helemaal toen de Amerikanen sancties instelden tegen twee Turkse ministers en importtarieven voor Turkse aluminium en staal verhoogden. Turkije heeft op haar beurt niet stilgezeten en bouwt aan alternatieve bondgenootschappen met Rusland, China en Europese landen, die allemaal te maken hebben met het pestgedrag van de Amerikanen.

Turkije heeft zelf ook sancties opgelegd aan Amerikaanse goederen, zoals alcohol, tabak, voertuigen en tal van andere producten. Ook de publieke roep in Turkije om Amerikaanse producten te boycotten groeit met de dag.

Sabah/DutchTurks