Home Nieuws PVV’er Henk van Deun kan wat DENK betreft ophoepelen uit overheidsdienst na...

PVV’er Henk van Deun kan wat DENK betreft ophoepelen uit overheidsdienst na uitspraak over afbranden moskee

PVV-kopstuk Henk van Deun kan wat de politieke partij DENK betreft ophoepelen uit overheidsdienst. Dat laat Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu zondag weten aan DutchTurks. Henk van Deun zei in een radio-interview over de ULU-moskee in Utrecht “Wij hebben liever dat ie afbrandt, bij wijze van spreken“. Tegen van Deun is nu ook aangifte gedaan.

Advertentie

De kwestie Henk van Deun zorgde aanvankelijk voor veel ophef, maar de media-aandacht voor de islamofobe uitspraken van van Deun zakte geleidelijk weg. Volgens Kuzu toont het uitblijven van commotie rondom de lijsttrekker van de PVV in Utrecht een structureel probleem aan.

Wat ons betreft mogen mensen die racistische, xenofobe, antisemitische of islamofobe uitspraken doen, niet werkzaam zijn bij de overheid. Van Deun is werkzaam bij de gemeente Nieuwegein en wat ons betreft kan hij ophoepelen.”

Van Deun werd door zijn werkgever niet op de vingers getikt, die in een verklaring te kennen gaf: “Wij gaan niet over de politieke keuzes van ambtenaren, tenzij door die keuze het functioneren van de medewerker in gevaar komt. Individuele personele gevallen bespreken wij niet in de pers“.

DENK-leider Kuzu roept op om nog eens kritisch te kijken naar wat voor signaal ze als hoogste ambtenaar van de gemeente afgeeft.

De Utrechtse lijsttrekker voor DENK, Mahmut Sungur, noemt de uitspraken van Henk van Deun onacceptabel:
Dit soort discriminerende en haatzaaiende uitlatingen zijn onacceptabel. Het is belangrijk dat we in Utrecht een grens trekken en het signaal afgeven dat dit soort types niet welkom zijn. Een van onze speerpunten is dat we discriminatie in Utrecht keihard zullen bestrijden. Wij zullen er ook bij de gemeente Utrecht op aandringen dat mensen die veroordeeld zijn wegens discriminatie en haatzaaierij worden ontdaan van hun functie bij de Gemeentelijke Organisatie.

Tegen Henk van Deun is zaterdag aangifte gedaan van discriminatie en aanzetten tot haat en geweld. Ook het bestuur van de ULU-moskee overweegt aangifte te doen tegen de PVV’er.