Home Nieuws PvdA’er Kati Piri vindt terreurbeweging PKK niet bedreigend

PvdA’er Kati Piri vindt terreurbeweging PKK niet bedreigend

By euranet_plus (Kati PIRI) via Wikimedia Commons

Turkije-rapporteur en PvdA Europarlementariër Kati Piri zegt in een interview met het door de Verenigde Arabische Emiraten gesponsorde Ahval nieuwswebsite, dat de PKK geen bedreiging vormt en ISIS wel.

Piri zegt dat Turkije en de EU andere prioriteiten hebben wat betreft Syrië, wanneer Europa niet het doelwit is van de terreurbeweging PKK, maar van ISIS. Piri zegt ook dat de Turkse regering ISIS niet als haar grootste bedreiging heeft gezien, terwijl ISIS ook in Turkije bomaanslagen heeft gepleegd en Turkije een heftige grondoorlog heeft uitgevochten met ISIS in noord-Syrië. Ook heeft Turkije duizenden ISIS-militanten tegengehouden en anderen uitgeleverd aan Europese landen.

Daarnaast heeft Turkije Europese landen van inlichtingen voorzien die cruciaal hadden kunnen zijn bij het voorkomen van terreuraanslagen. Andersom voert Turkije de strijd tegen de terreurbeweging PKK geheel op eigen kracht. De terreurbeweging PKK krijgt vrij spel in Europese landen en wordt bewapend door de VS. Ook heeft de PKK de beschikking over modern Duits wapentuig.

Piri dreigt ook met een rode lijn voor het voortzetten van de toetredingsonderhandelingen als de Turkse bevolking in een referendum kiest voor een uitvoerend presidentieel systeem.

Hier is voor ons de issue, de Koerdische milities, de PKK en haar afdelingen zijn geen dreiging. Er zijn geen aanvallen van PKK in Nederland, België of Frankrijk. Voor ons is de grootste dreiging, als we het over Syrië hebben, los van de humanitaire catastrofe, ISIS. De nummer 1 dreiging voor Turkije is niet ISIS. Na decennia te vechten met PKK en dit gevecht te verplaatsen naar Syrië, kan ik me voorstellen dat ISIS geen prioriteit heeft. Dit laat ook zien dat de prioriteit van de Turkse regering bij de internationale coalitie tegen ISIS nooit ISIS was“, aldus Piri volgens de website Ahval, die gebruikt wordt als een nieuw propagandafront tegen de Turkse regering, gefinancierd vanuit de Verenigde Arabische Emiraten.

Het artikel is te lezen via deze SPIEGEL.