Home Nieuws PvdA, VVD en D66 voerden campagne in Nederlandse Ambassadeurs residentie in Londen

PvdA, VVD en D66 voerden campagne in Nederlandse Ambassadeurs residentie in Londen

Bron foto: unitedkingdom.nlembassy.org

Kamerleden van de regeringspartijen PvdA en VVD, en een Kamerlid van D-66 hebben op 16 januari 2017 campagne gevoerd voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen in de Ambassadeurs residentie in Londen.

Op het evenement in de ambassadeurswoning, dat volgeboekt was, kwamen 100 Nederlandse burgers af. Het panel bestond uit Han ten Broeke (VVD), Michiel Servaes (PvdA) en Wouter Koolmees (D66). Journalist Mathijs Schiffers was de moderator van de verkiezingsbijeenkomst waar het ging over onderwerpen zoals Brexit, nationaliteit en potentiële coalities voor de aanstaande formaties. Er was volgens de website van de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk ook ruimte voor vragen uit het publiek. Het evenement werd ook live-uitgezonden via de Facebookpagina van de ambassade.

Advertentie

Het evenement is bijzonder, omdat de Nederlandse regering alle mogelijke middelen heeft aangewend om de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu te verhinderen en de Turkse minister van Gezinszaken Kaya op te jagen, tientallen meters voor het Turkse consulaat in Rotterdam tegen te houden en haar tot persona non grata te verklaren en “uit te geleiden”. Een deel van de demonstranten die bij het consulaat bijeen kwamen om minister Kaya te steunen, werden later hardhandig uit elkaar gedreven door politie te paard, politiehonden en ME-charges. Daarbij raakten ook betogers gewond.

Het kabinet wilde niet dat Turkse bewindslieden campagne voeren voor het JA-kamp van het Turkse referendum. Het NEE-kamp voert al enkele weken campagne in Nederland en krijgt daarbij ook hulp van PvdA-Kamerlid Keklik Yucel.

Ambassades en Ambassadeurs residenties genieten op basis van van artikel 22 van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer (1961) onschendbaarheid.