Home Nieuws PvdA: “Vergelijking Israël en ISIS door NIDA meer dan vrijheid van meningsuiting,...

PvdA: “Vergelijking Israël en ISIS door NIDA meer dan vrijheid van meningsuiting, kan niet door de beugel”

Na druk vanuit de pro-Israël lobby in Nederland hebben GroenLinks en PvdA de samenwerking met NIDA in het ‘Links Verbond’ opgezegd vanwege een Tweet uit 2014. Volgens de PvdA is een vergelijking tussen Israël en ISIS meer dan de vrijheid van meningsuiting.

Advertentie

NIDA maakte onder de hashtag #VrijheidVanMeningsuiting een vergelijking tussen ISIS en de Israëlische Staat, naar eigen zeggen vanwege de maatschappelijke discussie die op dat moment wered gevoerd.

Deze tweet moet dan ook gelezen en begrepen worden in de context van het maatschappelijke debat van dat moment. Naast het bloedvergieten in de zomer van 2014 in Gaza door “Operation Protective Edge”, waarbij volgens het UNHRC meer dan 2250 doden vielen, haakte deze tweet ook bewust aan op de toenmalige discussie over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting voor ambtenaren. En voornamelijk de dubbele maat die gehanteerd werd en kennelijk nog steeds gehanteerd wordt met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. De huidige reacties op een tweet van bijna 4 jaar geleden bevestigen deze selectieve verontwaardiging nogmaals“, aldus NIDA in een verklaring.

Lijsttrekker Judith Bokhove van GroenLinks, de partij die in 2015 de terreurbeweging PKK van de EU-terreurlijst probeerde te halen, zegt dat besloten is om de samenwerking op te zeggen omdat NIDA onvoldoende afstand heeft genomen van de in hun ogen ‘Verwerpelijke tweet’.

PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann noemt de Tweet ‘Meer dan vrijheid van meningsuiting’ en zegt dat samenwerking met NIDA niet mogelijk is. PvdA-kopstuk Lodewijk Asscher beoordeelt de houding van de lokale fractie meer dan terecht.

Na het besluit van de PvdA, SP, GroenLinks en NIDA in februari om samen te werken in een Links Verbond tegen het rechtse beleid in Rotterdam, werden de partijen onder druk gezet door de pro-Israël lobby en Israël-gezinde journalisten en opiniemakers. Nu, korte tijd later, blijkt het verbond niet bestand tegen lichte druk van de pro-Israël lobby.

NIDA zet geen stap terug en blijft bij haar eerdere verklaring.
De tweet van NIDA kwam een dag nadat het ministerie van Justitie een ambtenaar had geschorst na haar tweet over IS. NIDA stelde deze tweet op als het ware een steunbetuiging aan het vrije woord, vandaar #vrijheidvanmeningsuiting. De rechter heeft overigens later de ambtenaar ook gelijk gegeven in een rechtszaak over dit (onterecht gebleken) ontslag.

D66, PvdA, CDA, VVD en PVV weigeren debat over bedreiging moskee