Home Nieuws PvdA-leider Asscher: als Erdogan wint, moet EU deur dichtgooien voor Turkije

PvdA-leider Asscher: als Erdogan wint, moet EU deur dichtgooien voor Turkije

“Als de zittende president Erdogan de verkiezingen in Turkije wint en de nieuwe grondwet in werking treedt, dan moet Nederland er in EU-verband voor pleiten dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije worden stopgezet”, vindt PvdA-leider Asscher. Ook zou volgens Asscher de HDP-presidentskandidaat Selahattin Demirtas moeten worden vrijgelaten.

Advertentie

De PvdA was onder leiding van Lodewijk Asscher de afgelopen verkiezingen afgezakt naar een historisch dieptepunt. Asscher heeft eerder met zijn steun als minister van sociale zaken en werkgelegenheid voor illegale joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever in Palestina en het stigmatiseren van Turkse en islamitische jongeren, vooral de Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse kiezers van de partij vervreemd.

Daarbovenop komt de steeds rechtser wordende koers binnen de partij, waarbij aangeschuurd wordt tegen de rechtse sociaal-democraten die in Denemarken voet aan de grond hebben gekregen, die de partij parten speelt. Asscher pleit er nu voor dat als president Erdogan de verkiezingen in Turkije wint, de EU definitief de deur dicht moet gooien voor Turkije.

“Nederland moet bepleiten dat de toetredingsonderhandelingen definitief worden opgeschort als President Erdogan de verkiezingen wint en de nieuwe Grondwet in werking treedt,” schrijft de PvdA-leider.

Asscher blijft echter hoopvol over het verslaan van de Turkse president:
De AK-Partij van Erdogan heeft de afgelopen 14 jaar nog niet zo dicht bij een nederlaag gestaan. Terwijl de repressie toeneemt, lijken de anti-Erdogan krachten zich te verenigen“.