Home Nieuws Publiceren van beelden politieagenten strafbaar

Publiceren van beelden politieagenten strafbaar

De ongeblurde beelden van het politiegeweld tegen Mitch Henriquez, die ervoor zorgden dat de waarheid over zijn dood naar buiten kwam.

De Tweede Kamer heeft vandaag een motie aangenomen van PvdA’er Ahmed Marcouch, waarmee het publiceren van beelden van politieagenten strafbaar kan worden gesteld wanneer de wet wordt ingevoerd. Alleen DENK stemde tegen de motie.

Advertentie

Een meerderheid van de Kamer vindt dat politieagenten voortaan alleen nog onherkenbaar in beeld mogen worden gebracht. “Agenten zouden niet langer geschaad mogen worden door het publiceren van beelden” vindt Marcouch. Het is nu toegestaan om op de openbare weg beelden vast te leggen en deze vrijelijk te publiceren zonder gezichten te blurren [wazig maken, red.].

Critici van het wetsvoorstel vinden dat de laatste strohalm van burgers om zich tegen politiegeweld te verdedigen, het filmen en publiceren van het onrecht, de facto aan banden wordt gelegd doordat niet iedereen beschikt over technologie om bewegende of statische beelden te blurren alvorens deze te publiceren.

Het publiceren van beelden na politiegeweld hebben meer dan eens geleid tot het ontkrachten van de officiële verklaring van het OM en de politie, zoals bij de Arubaan Mitch Henriquez die werd omgebracht door politiegeweld.