Home Nieuws Propaganda bij de NOS: een tweeluik

Propaganda bij de NOS: een tweeluik

NOS

Dat nieuwsberichten van de NOS vaak gekleurd en soms ronduit foutief en misleidend zijn wanneer het over Turkije gaat, is niets nieuw. Maar het artikel van vandaag over een nieuwe anti-terreurwet in Turkije maakt dat contrast wel pijnlijk duidelijk.

Fotokeuze
In het NOS-artikel “Turkije neemt anti-terreurwet aan, Amnesty boos” wordt onder een bozig ogende foto van de Turkse president Erdogan, één van de favoriete foto’s van westerse media, het aspect van mensenrechten belicht: “Krachtens de wet kan de Turkse minister van Binnenlandse Zaken voortaan de leiding van een ngo op non-actief stellen zodra justitie een onderzoek opent naar terroristische activiteiten van die organisatie. Ook kunnen donaties worden geblokkeerd. De wet vloeit volgens de regering-Erdogan voort uit anti-terrorismeafspraken die in VN-verband zijn gemaakt, maar critici zeggen dat Turkije die afspraken misbruikt om tegenstanders te muilkorven. Deze week schreven zeven organisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, een brandbrief,” aldus de NOS.

Advertentie

Propaganda
Toen de NOS vorig jaar berichtte over een nieuw wetsvoorstel in Nederland, was de titel aanzienlijk milder. In het artikel getiteld “Minister: verbod op anti-democratische organisaties eenvoudiger“, wordt onder een redelijk vriendelijke foto van minister Sander Dekker uitsluitend en kritiekloos de wet aan de man gebracht: “Het wordt makkelijker om anti-democratische, radicale en extremistische organisaties te verbieden als zij een gevaar zijn voor de openbare orde. Minister Dekker gaat daarvoor de wet aanpassen. Via het Openbaar Ministerie en de rechter kunnen de organisaties dan op duidelijker gronden worden verboden en ontbonden. En leden die na een verbod toch doorgaan, kunnen maximaal twee jaar celstraf krijgen. Dat is nu een jaar. Het gaat om extremistische organisaties die aanzetten tot haat of geweld, zoals bijvoorbeeld jihadistische organisaties, motorbendes of radicale dierenactivisten,” aldus de NOS. Kritiek van Amnesty en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak komen pas in de laatste alinea’s voor, maar wordt op vakkundige wijze weggewreven.

Benieuwd naar factchecks en closereads van artikelen bij de NOS? Klik dan HIER.

CLOSEREAD: de onwaarheden van de NOS over Turkije