Home Nieuws Professor UvA wijst student uit Turkije af door Turkse interventie in Syrië

Professor UvA wijst student uit Turkije af door Turkse interventie in Syrië

Een professor aan de Universiteit van Amsterdam is in opspraak geraakt nadat ze een student uit Turkije afwees in verband met de Turkse interventie in het noordoosten van Syrië tegen de terreurbeweging PKK.

Advertentie

De student in kwestie stuurde een keurige mail met daarin een verzoek tot een stage van 2 maanden in het laboratorium van Professor Tanneke den B., Professor aan de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Den B. reageert met een e-mail terug waarin staat dat ze geen studenten uit Turkije aanneemt in verband met de Turkse interventie in het noordoosten van Syrië.

De UvA reageert op de afwijzing en zegt dat het onacceptabel is. “Clearly, this is not acceptable, it is not in line with UvA policy and it has been raised internally. An apology has been offered to the student concerned,” aldus de UvA. De directeur van de UvA heeft de student in kwestie een privé e-mail gestuurd. Daarmee lijkt de kous echter niet af. Er is online veel kritiek op de afwijzing en ook Turkse media roeren zich over deze kwestie.

Artikel loopt door onder de Tweets

Het is niet de eerste keer dat de UvA in verband wordt gebracht met racisme. In 2015 schreven een groep docenten en studenten een open brief aan het College van Bestuur van de UvA, omdat zij zou discrimineren en stigmatiseren. In de aangifte die het CvB deed naar aanleiding van de Maaghdenhuisbezetting schreven zij dat er ‘Een tweetal jonge, vermoedelijk Marokkaanse jongens’ onder de bezetters zou zijn, die volgens hen onmogelijk studenten zouden zijn. In de protestbrief schreven docenten en studenten toen dat het CvB er een stereotype beeld van UvA-studenten op nahoudt. “Een beeld dat niet van deze tijd is en dat wij veroordelen. Kunnen er aan de Universiteit van Amsterdam geen jonge, Marokkaanse jongens studeren – überhaupt geen jongens die op Marokkanen lijken? Moeten wij jonge mensen met een ‘vermoedelijk Marokkaanse afkomst’ automatisch als een bedreiging voor de orde en veiligheid beschouwen?,” aldus de protestbrief.