Home Nieuws Proces moord op Koerdische Yasin Börü (16) van start

Proces moord op Koerdische Yasin Börü (16) van start

Yasin Börü werd vandaag herdacht door activisten die pleiten voor gerechtigheid voor de 16-jarige Koerdische jongen die werd gedood door een pro-PKK menigte vorig jaar in Diyarbakır. Het proces tegen de verdachten in deze en de moord op drie anderen is zondag begonnen.

Advertentie

Het proces tegen 34 verdachten die banden hebben met de PKK en worden beschuldigd voor de moord op Börü (16) en op drie andere jonge mannen in de zuidoostelijke Turkse stad Diyarbakir vorig jaar, is van start gegaan, terwijl activisten buiten de rechtbank roepen om “Gerechtigheid voor Yasin”.

Vier jonge mannen die voor een welzijnsorganisatie werkten, Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Ahmet Hüseyin Dakak en Riyat Güneş, werden vermoord terwijl ze voedselhulp rondbrachten aan de armlastigen in Diyarbakir, waar overwegend veel Koerden wonen. De moorden vonden plaats op 7 oktober 2014, één dag voordat groepen geaffilieerd aan de PKK de straten opgingen om te protesteren tegen wat zij noemden ‘Turkse steun aan ISIS’ na de overname van een Koerdisch stadje in Syrië door ISIS.

Börü en zijn vrienden komen uit conservatieve Koerdische families, wat hen tot een potentieel doelwit voor de PKK maakt, die islamitische Koerden vaak als ISIS supporter zien. Terwijl ze vlees aan het uitdelen waren van het offerfeest aan arme gezinnen, werden ze staande gehouden door een pro-PKK menigte. De wanhopige tieners ontvluchtten het gebied, zochten onderdak in een appartement, maar de menigte omsingelde al snel het gebouw en begon de ongewapende groep aan te vallen. Volgens verklaringen zouden Börü, Gökgöz, Dakak en Güneş hevig mishandeld, gemarteld, beschoten en neergestoken zijn, voordat ze van de bovenste verdieping van het gebouw naar beneden werden gegooid.

De verdachten hangen meervoudige verzwaarde levenslange celstraffen boven het hoofd.