Home Nieuws Pro-PKK demonstranten Rotterdam hielden zich niet aan afspraken met politie

Pro-PKK demonstranten Rotterdam hielden zich niet aan afspraken met politie

Aanhangers van de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, YPG, die vanavond demonstreerden in Rotterdam, hielden zich volgens de politiewoordvoerder niet aan de afspraken. Ze zochten als eerste de confrontatie op met Turks-Nederlandse tegendemonstranten. Het liep uiteindelijk uit op vechtpartijen.

De pro-PKK demonstratie tegen de Turkse interventie in noordoost Syrië begon volgens het AD op het Kruisplein, maar verplaatste zich naar het Centraal Station, waar de ME de groepen uit elkaar probeerde te houden. Tevergeefs, want er ontstonden her en der kleine vechtpartijen. De politie heeft uiteindelijk tientallen mensen gearresteerd. Bij verdachten werden meerdere wapens, waaronder messen aangetroffen. Één agent brak zijn pols bij de interventies.

Volgens een woordvoerder van de Driehoek, de burgemeesters, korpschef en hoofdofficier, hield de politie al rekening met mogelijke escalaties. “Focus ligt bij demonstraties bij het beschermen van alle groepen, maar tijdens de demonstratie heeft de Koerdische groep, in tegenstelling tot alle afspraken, als eerste de confrontatie gezocht met tegendemonstranten.

Tijdens de demonstratie is volgens de politie veel videomateriaal opgenomen. Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar de ongeregeldheden. Een groep PKK-aanhangers werd uiteindelijk ingesloten op het Stationsplein om de openbare orde te herstellen. Omdat er meer Turks-Nederlandse tegendemonstranten bleven komen, werd de groep PKK’ers uiteindelijk afgevoerd.

Op de demonstratie zijn symbolen te zien van de Syrische tak van de terroristische organisatie PKK.

AD.nl/Rijnmond