Home Nieuws HDP reageert op beëindiging staakt-het-vuren door terreurgroep PKK

HDP reageert op beëindiging staakt-het-vuren door terreurgroep PKK

De co-voorzitter van de pro-PKK partij HDP, Selahattin Demirtaş, reageerde op een beslissing van de overkoepelende organisatie KCK, waar ook het terroristische PKK tot behoort, om het staakt-het-vuren te beëindigen.

Advertentie

“We zijn nu in een kritieke tijd met veel spanningen aanbeland. Wij willen dat het vredesproces, niet alleen wordt opgepakt waar het is gebleven, maar in een gevorderd stadium wordt opgepakt en tot een goed einde wordt gebracht. Maar “Er is geen proces, er zijn geen partijen, er is geen Koerdisch probleem” is niet iets wat wij hebben gezegd. Dat zijn de woorden van de President van dit land. Van de KCK verklaring hebben we het volgende begrepen: “Ze reppen niet over een complete opzegging van een staakt-het-vuren, zoals wij het begrijpen. Maar een staakt-het-vuren hoort van twee kanten te komen en de partij die het staakt-het-vuren schendt is de partij die militaire dammen en militaire wegen bouwen”. Zo hebben wij het gelezen, stelt Demirtaş.

“De ontwikkelingen zijn desalniettemin zorgwekkend te noemen. Het vuurgevecht in Ardahan, is zorgwekkend. De oom van 70 jaar, Kanber Morkoç, die daarbij is overleden wens ik de genade van God toe en condoleer de nabestaanden met dit verlies en we wensen de gewonden van dit incident namens onze partij een spoedig herstel, maar zoals de mainstream media over het vuurgevecht hebben geschreven, is niet zoals het is gegaan. Wij gaan met de binnengekomen informatie uit het gebied, een beoordeling maken van de situatie, maar er zijn aanwijzingen dat soldaten het eerste vuur hebben geopend. Die informatie zullen we te zijner tijd met jullie delen,” aldus Demirtaş.