Home Economie Prijs groene pruimen gedaald van 300 TL naar 10 TL

Prijs groene pruimen gedaald van 300 TL naar 10 TL

Het groene pruimen-seizoen in Turkije is weer aangebroken. De groene friszure lekkernij, ook wel aangeduid als Can Erik, is onder Turken zeer geliefd. De prijs van een kilogram daalde van 300 Turkse Lira aan het begin van het seizoen naar 10 Turkse Lira.

Advertentie

Hoewel de prijzen aan het begin van het groene pruimen-seizoen altijd torenhoog zijn, daalt deze zodra er geoogst kan worden. De zure lekkernij wordt in de volksmond vooral in verband gebracht met zwangere vrouwen, die een ongewoon groot verlangen zouden hebben naar de vrucht.

Hoewel een kilogram van de groene pruim voor 300 Turkse Lira (76 EURO) over de toonbank ging aan het begin van het seizoen, is de prijs na het aanvangen van de oogst in Turkije inmiddels gedaald naar zo’n 10 Turkse Lira (2,50 EURO).

Verwacht wordt dat de prijsdaling ook snel merkbaar zal zijn op de Nederlandse markt. Omdat het grote publiek de lekkernij uit Turkije nog niet heeft ontdekt, gaan de groene pruimen vooral over de toonbank bij Turkse winkeltjes in Nederland en liggen ze nog niet in de schappen bij de grote supermarkten.

De groene pruim is zeer rijk aan vitamine C, vitamine K, Vitamine C, potassium, magnesium, calcium en ijzer, en heeft een friszure knapperige smaak.

Anadolu Ajansi/DutchTurks