Home Nieuws Presidentskandidaat Biden wil president Erdogan ten val brengen

Presidentskandidaat Biden wil president Erdogan ten val brengen

Biden

De voormalige vicepresident van de Verenigde Staten en presidentskandidaat Joe Biden heeft gezegd dat zijn regering, mocht hij verkozen worden, zich zal mengen in de verkiezingen in Turkije om de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te laten vallen. Biden was van van 2009 tot 2017 vicepresident in de regering Obama.

In het gesprek van 16 december 2019 dat Biden had met journalisten van de New York Times gaf hij te kennen dat hij zekere elementen in Turkije zal steunen om Erdogan ten val te brengen. Dat de uitspraken lange tijd onopgemerkt zijn gebleven is bijzonder. De video van het gesprek werd recentelijk eerst onder de aandacht gebracht door media gerelateerd aan de terreurbeweging PKK en Engelstalige media dat gefinancierd wordt vanuit de Verenigde Arabische Emiraten en onder andere gerund wordt door leden van de Gülensekte, voordat het werd opgepikt door de Turkse mainstream media.

Advertentie

We kunnen elementen in het Turkse leiderschap steunen dat nog steeds bestaat en meer uit hen halen en hen aanmoedigen om Erdogan te verslaan. Niet door een coup, maar door een verkiezingsproces,” aldus Biden die zijn vuisten balt en zegt dat Erdogan moet boeten. De uitspraken van Biden stuiten in Turkije ook bij een deel van de oppositie op verzet. De democratische presidentskandidaat is geen geliefde persoonlijkheid in Turkije. Onder zijn vicepresidentschap werd de terreurbeweging PKK bewapend, laaide het terreurgeweld in het zuidoosten van Turkije op en poogden leden van de Gülensekte die bescherming geniet in de VS en de EU de Turkse regering omver te werpen middels een coup.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt dat de uitspraken van Biden impliceren dat de VS betrokken was bij de couppoging in 2016 in Turkije en dat elementen waar Biden op doelt, leden van de Gülensekte (FETÖ, -Fethullahistische Terreurorganisatie, red-) zijn. De woordvoerder van de Turkse president, Ibrahim Kalin, is scherp in zijn veroordeling van Joe Biden en zegt dat de uitspraken van Biden gebaseerd zijn op onwetendheid, arrogantie en hypocrisie. Volgens Kalin zijn de dagen waarin Turkije zich laat commanderen voorbij en zullen zij die het toch willen proberen de gevolgen ervan moeten ondervinden.