Home Nieuws President Erdogan woont begrafenis Markar Esayan in Armeense kerk bij

President Erdogan woont begrafenis Markar Esayan in Armeense kerk bij

De Turkse president Erdogan heeft donderdag in de Heilige Maagd Maria kerk in Istanbul de begrafenis bijgewoond van overleden parlementslid Markar Esayan. Esayan stond bekend om zijn grote liefde voor Turkije en de Turkse bevolking en hekelde westers imperialisme.

Het Turkse parlementslid van Armeense komaf overleed vorige week vrijdag op 51 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Markar Esayan was parlementslid voor de AK-Partij. Afgelopen februari was de Turkse president Erdogan nog op ziekenbezoek geweest bij Esayan in zijn thuishaven in Istanbul.

Advertentie

Bij zijn aankomst in de kerk van de heilige maagd Maria in Istanbul werd de Turkse president verwelkomd door de 85e Armeense Patriarch van Turkije Sahak Masalyan. President Erdogan werd vergezeld door First Lady Emine Erdogan, Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu, Minister van Justitie Abdulhamit Gul, Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca en de Minister van Cultuur en toerisme Mehmet Nuri Ersoy.

Na een korte ontmoeting met de Armeense Patriarch werd de delegatie ontvangen in de Armeense kerk in Istanbul. Patriarch Masalyan bedankte de Turkse president voor zijn aanwezigheid en liet niet onvermeld dat de deelname aan de begrafenis een unicum is in de geschiedenis van Turkse Armeniërs. President Erdogan en zijn vrouw brachten hun condoleances over aan de Esayan familie.

Esayan was parlementslid voor de AK-Partij vanuit Istanbul en een groot criticus van westers (neo)kolonialisme en imperialisme. Esayan beschreef als christen Turkije als het laatste fort van de islam dat niet in handen is gevallen van hen. Zijn Tweets en geschreven artikelen zijn een getuigenis van zijn liefde voor Turkije en de Turkse bevolking.

In de nacht van de couppoging in Turkije op 15 juli 2016, Tweette Esayan dat de islamitische gebedsoproepen niet mochten verstommen. Esayan zelf was christen.