Home Nieuws Erdogan: we hoeven dat niet aan Amerika te vragen

Erdogan: we hoeven dat niet aan Amerika te vragen

President Erdogan staat journalisten te woord na het vrijdaggebed. Onderwerp van het gesprek zijn onder andere de tests met de S-400 luchtverdedigingssystemen.
President Erdogan staat journalisten te woord na het vrijdaggebed. Onderwerp van het gesprek zijn onder andere de tests met de S400 luchtverdedigingssystemen.

Op vragen van journalisten over het testen van de Russische S-400 luchtafweersystemen in Sinop bevestigt de Turkse president voor het eerst dat deze tests hebben plaatsgevonden.

Het is waar dat we [ de S-400 ] testen, de tests zijn uitgevoerd en vinden plaats. Hoe Amerika daar tegenover staat, is niet van belang voor ons. Als wij de mogelijkheden in onze handen niet kunnen testen, wat moeten wij dan doen? We hoeven dat niet aan Amerika te vragen. Wij hebben niet alleen S400, maar vele lichte en zware wapens, die we ook testen,” aldus de Turkse president.

Advertentie

President Erdogan reageert daarmee op mogelijke Amerikaanse CAATSA sancties (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). Turkije tekende in 2017 een overeenkomst met Rusland voor de levering van S-400 Luchtverdedigingssystemen ter waarde van 2.5 miljard dollar. De VS weigerde jarenlang Patriot luchtafweersystemen te verkopen aan Turkije in een tijd van eroderende solidariteit binnen de NAVO en dus ging Turkije over tot de aanschaf van alternatieve wapensystemen om haar luchtruim te beschermen. Volgens de VS zijn de Russische luchtafweersystemen niet compatibel met de NAVO. Erdogan bekritiseert om die reden het meten met twee maten door de VS inzake Griekenland, die Russische S-300 luchtafweersystemen bezit en gebruikt, maar niet met sancties te maken krijgt.

Turkije en de VS liggen elkaar al sinds de Obama-Biden regeerperiode niet lekker. De democratische wolven in schaapskleren kozen ervoor om de Marxistische terreurgroep PKK te bewapenen en samen op te trekken in Syrië. De samenwerking met de PKK die bomaanslagen in Turkije pleegt, is onacceptabel voor Turkije. Ook het bieden van onderdak aan de voortvluchtige sekteleider Fethullah Gülen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de bloedige couppoging in Turkije, is een punt van grote ergernis.

De S-400 is niet het enige systeem waar Turkije haar verdediging op bouwt. Het land is ook bezig met het ontwikkelen van haar eigen luchtverdedigingssystemen SIPER (Turks voor loopgraaf en schild) en HISAR (Turks voor Fort). De SIPER zal een vergelijkbaar systeem worden als het Amerikaanse PATRIOT-systeem, terwijl de HISAR-serie een bereik zal hebben tot 150 kilometer en doelwitten tot 20 kilometer hoogte moeten kunnen uitschakelen. Beiden systemen worden verwacht in 2021.

Vorig artikelOIC roept Armenië op om aanvallen op burgerbevolking te stoppen
Volgend artikelWereldwijde oproep boycot tegen Frankrijk