Home Nieuws President Erdogan: waar zijn de diamanten en het goud van Afrika?

President Erdogan: waar zijn de diamanten en het goud van Afrika?

De Turkse president Erdogan sprak woensdag op het tweede Turkije-Afrika economisch FORUM in Istanbul en benadrukte daar het belang van samenwerking met Afrikaanse landen. Hij vroeg zich ook hardop af waar de rijkdommen van Afrikaanse landen naartoe zijn verdwenen.

Advertentie

Ik roep al mijn Afrikaanse vrienden op: laten we samenwerken met onze eigen munteenheden. Laten we onze landen redden van de druk van wisselkoersen. In 2017 is onze handel met Afrikaanse landen gegroeid naar $20.6 miljard. We zullen in ieder Afrikaans land een diplomatieke missie hebben,” aldus Erdogan.

Turkije is één van de actieve spelers op het Afrikaanse continent en investeert flink in goede relaties met Afrikaanse landen.

President Erdogan vroeg de toehoorders ook waar de rijkdommen van Afrika zijn gebleven en riep landen op om te streven naar daadwerkelijke onafhankelijkheid: “Ze willen niet dat jullie je van een consumerende positie naar een producerende positie ontwikkelen in het bijzonder op het gebied van de defensie-industrie, de farmaceutische industrie, ruimtevaarttechnologie en ICT. Ze zullen ook met argusogen kijken naar het zelf bewerken en met winst verkopen van jullie grondstoffen. Ik heb Afrika tegenover mij. Waar is het goud van Afrika? Waar zijn de diamanten van Afrika? Waar is het chroom? Waar is de platina? Wie zijn uit het westen gekomen en hebben deze grondstoffen ergens anders naartoe gebracht? Was hun komst niet altijd om deze rijkdommen te nemen en naar hun eigen landen te brengen?”