Home Nieuws President Erdoğan reageert op valse Hitler-aantijgingen

President Erdoğan reageert op valse Hitler-aantijgingen

De Turkse president Erdoğan heeft vrijdag een verklaring vrijgegeven waarin hij zegt dat zijn opmerkingen over Hitler-Duitsland uit hun context zijn gehaald en verdraaid.

Advertentie

De president benadrukte drie punten in zijn onderhoud met journalisten:
1. Unitaire Staten kunnen ook worden bestuurd door een presidentieel systeem. Het presidentieel systeem hoeft niet noodzakelijkerwijs op federalisme te rusten.
2. Wat het meest belangrijke is voor het presidentieel en parlementair systeem is om te regeren op basis van het “beginsel van rechtvaardigheid” en de verwachtingen van de kiezers worden waargemaakt.
3. Of het land nu door een presidentieel systeem of door een parlementaire democratie wordt bestuurd, als het systeem wordt misbruikt kan dat catastrofale gevolgen hebben zoals in Hitler’s Duitsland.

“Om zijn punten te verduidelijken heeft de Turkse president het voorbeeld van Hitler genoemd. Ondanks deze poging om iets te verduidelijken zijn er mediabedrijven die het hebben doen voorkomen alsof hij Hitler’s Duitsland als voorbeeld gaf voor een effectief presidentieel systeem. Dit soort gedrag conflicteert met de objectiviteit en eerlijkheidsbeginsel van journalisme”.

“Geen van deze voorbeelden zijn gegeven door de Turkse president, die Islamofobie, antisemitisme en de Holocaust erkent als een misdaad tegen de menselijkheid. Het verdraaien van Erdoğan’s woorden alsof het een positieve verwijzing zou zijn naar Hitler’s regime is onacceptabel,” aldus de verklaring.